Content voor Stories. 20+ tips.

Met stories heb je een extra format om content te delen. Dat klinkt mooi maar tegelijkertijd roept het de vraag op WAT je dan in stories kunt delen zonder dat het je zeeën van tijd kost. Dit artikel geeft je 20+ tips voor content voor stories waarmee je op basis van bestaande content snel aan de slag kunt.

Contentstrategie voor stories

Bij alle content die je maakt is het goed om na te denken over je contentmix en hoe je de vier soorten content die er zijn combineert om jouw verhaal en boodschap kracht bij te zetten. Dat geldt zeker voor een contentstrategie voor stories. Dit artikel over de ideale contentmix gaat er uitgebreider op in, maar dit zijn de vier soorten content die in je mix kunnen zitten:

  1. Informerende content (kennis)
  2. Helpende content (service)
  3. Inspirerende content
  4. Entertainende content (humor, drama)

De eerste twee zijn meer rationeel van aard, de andere twee zijn meer emotioneel.

 

Mix soorten content in je stories

In je totale contentstrategie maak je van deze soorten content een mix die past bij je merk en de doelstellingen die je hebt. Je behoeft daarbij niet alle soorten content te gebruiken, maar het advies is wel om in ieder geval minimaal 2 soorten in te zetten en vaak is het wenselijk om zowel rationele als emotionele content te gebruiken. Daarmee laat je zien waar je merk voor staat en kunnen mensen zich gemakkelijker met je identificeren.

Als je content gaat maken voor stories, is het goed om deze mix in gedachten te houden en verschillende soorten stories te maken waarin je rationele en emotionele content afwisselt. Om je daarbij te helpen, deel ik de content ideeën voor stories ook op deze manier in. Met die indeling krijg je tips voor social media stories. Meer over web stories lees je onderaan dit artikel.

informatieve content voor stories

 

Informerende content voor stories

Informerende content voor stories kan twee functies vervullen. Allereerst kun je ze gebruiken zoals ze bedoeld zijn: als een story waarin je kennis deelt. Maar op Instagram kun je ze vervolgens bewaren als highlight waardoor een overzicht ontstaat van je expertise, diensten of producten. Hier volgen enkele suggesties voor informerende content voor stories:

 

Deel HoeDoe kennis

Leer mensen hoe ze iets kunnen doen.
Dat kan door hen een aantal stappen te laten zien, met foto’s of video of door iets uit te leggen in een video. HoeDoe tips zijn vrij praktisch van aard.

 

Deel kennis in een ultrakort tutorial

Meer theoretische kennis leent zich goed voor een heel kort tutorial. Maak bijvoorbeeld een korte Loom-video waarbij een slide met kennis en jij al pratend samen in beeld zijn. Of ga voor een whiteboard staan en geef een superkorte les.

 

Lijstje

Lijstje-artikelen zoals een top 10 of ‘de beste 7 manieren om’ zijn gemakkelijk om te zetten naar een story format. Maak van iedere tip een storyslide en plaats een begin en een eind story om je lijst te introduceren en af te sluiten.

 

Wist-je-datjes

Het delen van interessante of grappige feitjes is grotendeels informatief, maar kan ook een inspirerende of entertainende component hebben als je het op een leuke manier brengt. Het hangt van je merkwaarden af of je het puur als kennisfeit brengt of juist meer als inspiratie of vermaak.

Helpende, servicegerichte content</p>
<h2>Helpende content voor stories</h2>
<h3>Brekend nieuws delen en duiden</h3>
<p>Als je weet dat mensen je volgen omdat je onder andere handige informatie deelt dan help je ze extra als je hen wijst op nieuws dat net bekend is geworden. Deel bijvoorbeeld een of meer screenshots van je bronnen en/of vertel in video wat er aan de hand is en wat het betekent. Door nieuws te duiden, help je fans en volgers extra.</p>
<h3>Laat zien hoe iets werkt</h3>
<p>Dit lijkt op de HoeDoe-suggestie onder informerende stories, maar je gebruikt het om je eigen producten te demonstreren. Of je geeft extra gebruikerstips waardoor een klant meer uit je product haalt. Zo bied je extra service en dat is waar helpende content om draait.</p>
<h3>Deel relevante reviews en aanraders</h3>
<p>Deel beoordelingen van relevante onderwerpen die gerelateerd zijn aan je bedrijf. Mensen lezen graag reviews en er is altijd iets te vinden dat relevant is voor jouw publiek: boeken, tools, producten, diensten, bedrijven. Maar ook aanbieders van producten of diensten die aanvullend zijn op jouw aanbod.</p>
<h3>Hacks</h3>
<p>Vrijwel iedereen staat open voor stories met hacks die laten zien hoe je ofwel meer bereikt ofwel tijd dan wel geld bespaart. Houd ze kort en simpel, geef direct aan wat de winst van de hack is en nodig zeker uit tot verder delen.</p>
<p><img class=

 

Inspirerende content voor stories

Inspireren en entertainen kunnen heel dicht bij elkaar zitten. Vaak gaat entertainende content net een stapje verder en is het meer uitgesproken dan inspirerende content.

 

Vertel een verhaal

Mensen zijn dol op verhalen en dat maakt dat storytelling zo’n succesvolle vorm van content is. Een verhaal met een positieve ervaring of uitkomst leent zich heel goed voor een social media story. Vertel een verhaal bijvoorbeeld letterlijk voor de camera, of deel een verhaal in een serie beelden met korte teksten.

Wat ook kan, is dat je een dag in je bedrijf van uur tot uur in beeld brengt. Met dit type beeldverhaal sla je twee vliegen in een klap: je gunt kijkers een blik achter de schermen en je vertelt het verhaal van een doorsnee of juist een bijzondere dag.

 

Een voor & na situatie

Laat zien hoe de situatie voor de komst van jouw product of dienst was en hoe die er erna uitzag. Het liefst met een foto of visual maar het kan ook voor situaties waarin de verandering niet tastbaar is. In dat geval kun je het verpakken als een voor-na quote of kun je data laten zien die tonen wat bereikt is.

 

Haak in op een speciaal moment of dag

Denk aan Complimentendag, aan Offline dag, de start van de lente of een bekend event.
Voor ieder bedrijf zijn er wel dagen waarop je in kunt haken. Je vindt ze in een inhaakkalender. Met een bijpassende quote, anekdote, filmpje of foto kun je mensen iets leuks laten zien en hen inspireren om zelf iets leuks te doen. In deze inhaakkalender vind je veel inspiratie voor speciale dagen, nationale en internationale evenementen, en grote vak- en publieksbeurzen.

 

Deel een ergernis die iedereen herkent

Dat lijkt op het eerste gezicht weinig inspirerend, maar als je het luchtig brengt en erbij vertelt hoe jij er mee omgaat én als je anderen vraagt om hun oplossing te geven, kantel je het van iets ergerlijks naar iets positiefs.

 

Geef een sneak peek

Komt er een nieuw product, dienst of evenement aan? Geef vast een of meer voorproefjes. Pak iets uit of laat een aantal elementen zien en verklap het resultaat nog net niet.

entertainende content voor stories en reels

 

Entertainen met stories

Entertainende content maken is vaak lastig en het past niet bij ieder merk. Toch kan er vaak meer dan je denkt en kan zelfs een bedrijf dat zichzelf maar saai vindt toch entertainende content voor stories maken. Kijk maar naar onderstaande content suggesties.

 

Toon een blik achter de schermen bij je bedrijf

Misschien vind je dat zelf helemaal niet zo entertainend maar je (aanstaande) klanten denken daar anders over. Die zien graag iets wat ze normaal gesproken helemaal niet zien.

 

Laat zien hoe iets gemaakt wordt

Het is een andere vorm van de blik achter de schermen, maar deze draait helemaal om de producten die jullie maken. Klanten vinden dat eigenlijk altijd leuk en behalve dat je hen entertaint, bind je mensen verder aan je bedrijf en laat je zien welke kwaliteit met het product gemoeid is.

 

Een korte grap

Bij cartoons zie je bijvoorbeeld dat deze een grapje bevatten dat uit een een-tweetje bestaat. Die kun je op een simpele manier vangen in een story die uit diezelfde twee stappen bestaat.

 

Een anekdote uit je bedrijf

Vertel de anekdote op video of deel hem in een aantal foto’s met tekst, bijvoorbeeld in een stijl à la Kakhiel. Vooral anekdotes die laten zien dat je jezelf niet altijd 100% serieus neemt of anekdotes die iets vertellen dat meer mensen kunnen herkennen doen het goed en lokken reacties uit.

 

Doe (een beetje gek)

Dit is lang niet voor ieder merk weggelegd, maar als je laat zien dat je niet altijd 100% serieus bent, is het een goede manier om een menselijke kant van je zaak te tonen. Je kunt iets grappigs of geks doen met een groep collega’s of als ondernemer en gezicht van het bedrijf kun je zelf ook iets grappigs doen of zeggen.

 

Extra aantrekkelijke social media stories

Stories zijn een geweldige manier om meer sfeer te creëren, meer dan een gewoon social bericht kan. Je kunt spelen met het tempo en met special effects als stickers en bewegende elementen. Ze geven een kijker net iets meer kijkgemak dan een video doet, omdat je binnen een story gericht terug en vooruit kunt schakelen, gemakkelijker dan bij een video.

Houd bij het maken van stories in gedachten dat de meeste mensen kijken met het geluid uit. Dan is het goed om gesproken tekst kort in tekstvorm toe te voegen om je boodschap over te laten komen.

Verder verwachten kijkers dat stories een inkijkje geven in de persoon of personen achter een bedrijf. Dat vraagt om een persoonlijke invalshoek waarbij mensen in beeld komen die iets meer van zichzelf, hun wereld en hun drijfveren laten zien. Te anonieme, abstracte of al te gepolijste stories werken minder goed. Ze moeten echt zijn en mogen best wat rauw en onaf ogen.

De eerste twee ‘slides’ of stories in een story moeten ervoor zorgen dat iemand verder kijkt. Maak die zo aantrekkelijk mogelijk met een goede titel, veelzeggend beeld en een belofte voor wat komen gaat.

Nodig expliciet uit tot reageren en/of DM’s. Gebruik vragen en polls die ervoor zorgen dat interactie met je story ontstaat. Dat zorgt voor meer zichtbaarheid. Nodig mensen uit om via DM te reageren als ze ergens een vraag over hebben. Deze conversaties zijn de basis voor sales op social media.

Omslag Handleiding social media uitbesteden

Social media uitbesteden?

Met deze handleiding kies je de partij  die jouw social media wensen echt realiseert. Met onder andere:

  • Kenmerken, voor- en nadelen van diverse soorten aanbieders
  • Passende criteria om aanbieders met elkaar te vergelijken
  • Overzicht selectievragen, zodat je de juiste vragen stelt

 

Voor slechts 4,95 maak je straks de juiste keus!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp