De ideale contentmix

Wie steeds hetzelfde soort content deelt, loopt het risico als saai ervaren te worden. Wil je je doelgroep blijven boeien dan is het zaak om een mix van verschillende soorten content te maken. Welke ingrediënten jouw ideale contentmix bevat, hangt af van de doelen die je hebt.

In principe zijn er ‘maar’ vier soorten content:

 1. Informerende content
 2. Servicegerichte content
 3. Inspirerende content
 4. Entertainende content

Door van elk van deze vier soorten content te bepalen hoeveel je ervan gebruikt, creëer je een contentmix die afwisselend is en een beter beeld geeft van wie je bent en wat je in huis hebt. Daarom baken ik iedere soort content eerst af.

1. Informerende content

De term geeft het al aan, met informerende content reik je mensen bepaalde informatie aan. Daar kun je van alles bij bedenken, bijvoorbeeld:

 • Kennis en inzichten uit je vak
 • Informatie over de branche waarin je opereert
 • Feiten en cijfers, zo actueel mogelijk
 • Uitleg waarom en hoe iets werkt (of niet werkt)
 • Kennis waarmee je beoogde klant al aan de slag kan
 • Informatie over situaties voor en na de aankoop
 • Toelichten van voordelen voor de koper, gebruiker

Informerende content is overwegend rationeel van aard en kan soms droog overkomen. Het is dan ook niet aan te bevelen om je bij content creatie tot informerende content te beperken. Daarover straks meer.

2. Servicegerichte content

Met servicegerichte of helpende content verhoog je het serviceniveau van je bedrijf en ben je behulpzaam. Je kunt denken aan:

 • Gebruiksdemonstraties
 • Aanbieden van handleidingen als download (PDF, video of audio)
 • Gelegenheid tot vragenstellen via mail, telefoon of social media
 • Gebruikstips om meer uit je product of dienst te halen
 • Gebruikstips en ervaringen van andere klanten
 • Verwijzingen naar handige tools die mensen kunnen gebruiken

Servicegerichte content is overwegend rationeel van aard. Als je het goed doet zal het ook de tevredenheid bij je klanten vergroten en geef je het een positieve, emotionele lading. Ook de manier waarop je het brengt kan positieve emoties oproepen, zelfs als de inhoud van je boodschap helemaal niet zo positief is. Denk maar aan het online team van de NS dat vertragingen en ander ongemak met veel humor weet te brengen. Maar de kern van deze content is toch rationeel.

3. Inspirerende content

Met inspirerende content richt je je meer op het gevoel van je beoogde klant. Je probeert hem aan te zetten, uit te dagen of een goed gevoel te bezorgen. Bijvoorbeeld met:

 • Vergezichten op een leuker of beter (werk)leven
 • Onverwachte (grappige) resultaten of gebruiksmogelijkheden
 • Grappige, positieve of ontroerende reviews van klanten
 • Persoonlijke verhalen van klanten en niet-klanten
 • Het persoonlijke verhaal van jou als ondernemer en je bedrijf
 • Persoonlijke verhalen uit je bedrijf (je medewerkers & situaties)

Mensen zijn dol op verhalen en inspirerende content maakt hier gretig gebruik van. Ook de vorm waarin je iets aanbiedt kan bijdragen aan het inspirerende karakter van je content.

4. Entertainende content

Entertainende content doet niets anders dan dat: vermaken. Het is hoofdzakelijk emotioneel van aard, hoewel er soms een praktische, meer rationele ondertoon of component in kan zitten. Maar in feite is het content die mensen aan het lachen maakt, tot tranen toe ontroert, boos of ongerust maakt of afleidt van het dagelijkse leven. Deze content raakt mensen in hart, ziel of buik en is heel geschikt voor het maken van een verbinding met je doelgroep. Ook kan entertainende content bijdragen aan je naamsbekendheid, omdat deze vorm van content veel gedeeld wordt, waardoor je bereik toeneemt.

Bij entertainende content is het wel zaak om op te letten dat er een logische connectie is tussen de content en de afzender. Filmpjes met baby’s, kinderen en katten hebben een hoge aaibaarheidsfactor, maar als ze niets met jou als afzender van doen hebben, zal deze content ook niets voor je bedrijf gaan betekenen.

Podcast ideale contentmix

Of luister naar de podcast over de ideale contentmix, met een aantal voorbeelden die je kunnen inspireren.

Vaak zijn er kruisbestuivingen tussen de vier soorten content

Inspirerende content kan bijvoorbeeld overlappen met informerende en servicegerichte content. Door extra mogelijkheden en voordelen van een product of dienst te laten zien (servicegerichte content) bied je mensen perspectief op een leuker leven of op prettiger werk en dat is zeker inspirerend.

Kennis delen kun je verpakken in een entertainende vorm waarbij mensen nauwelijks door hebben dat ze ook iets opsteken. Het is dus eigenlijk wat kort door de bocht om een strikte scheiding aan te brengen tussen de vier soorten content, maar door de vier soorten als leidraad te gebruiken ontstaat wel een succesvolle en gevarieerde contentmix.

Bij content creatie is het slim om een passende mix van deze 4 typen content te maken voor een optimaal effect

 

Maak een eigen, passende contentmix

Bij content creatie is het belangrijk om je eigen mix van verschillende soorten content samen te stellen. Daarvoor bestaat niet een eenduidig recept want elk bedrijf, elke doelgroep is anders en de ideale mix wordt mede bepaald door de doelstelling die je voor ogen staat. Maar dit zijn enkele suggesties:

Wil je meer traffic naar je site?

Dan heb je goed vindbare content nodig die anderen bovendien voor je willen delen. Kies voor het soort content dat jouw doelgroep zou willen delen.

Wil je je expertstatus tonen?

Dan ligt je focus waarschijnlijk op het delen van kennis en daarmee op informerende content. Dat werkt, maar voeg ook (emotionele) content toe waardoor mensen je ook gaan mogen, zodat ze de kennis die je deelt ook echt willen aannemen.

Is leads genereren je doel?

Dan heb je content nodig die bijzonder en waardevol genoeg is dat mensen hun gegevens prijs willen geven. De aard en verpakking van die content en de balans tussen emotionele en rationele content is afhankelijk van het karakter van je bedrijf. Mensen verwachten andere content en een andere toonzetting van een koffiespecialist dan van een leverancier in zakelijke software.

Ga je een salestrechter inrichten?

Begin dan met leads genererende content, maar voeg ook servicegerichte content toe die de aankoop faciliteert.

De ideale contentmix varieert per organisatie

Een ideale contentmix samenstellen vraagt naast een doordachte contentstrategie dus om maatwerk. Alleen dan kun je content maken die je doelstellingen helpt realiseren. Gun jezelf daarbij ook een periode waarin je de mix uittest, evalueert en waarin je sleutelt aan de samenstelling van je contentmix.

Vind je het zelf lastig om echt effectieve content te maken?

Onze redacteuren zijn gespecialiseerd in tal van onderwerpen. Van duurzaamheid tot wijn en horeca. Van B2B dienstverlening tot reizen. En van zorg tot verzekeringen. We bieden je content abonnementen en pakketen  op maat.

Meer over de contentmix toepassen

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp