Succesvol adverteren op Facebook. Do’s en don’ts

Adverteren op Facebook biedt ongekende mogelijkheden om zichtbaar te zijn en heel gericht je doelgroepen te bereiken. Dat geldt voor B2C maar zeker ook voor B2B bedrijven.

Liever leads dan verkoop

Allereerst is het goed om je de beperkingen van Facebook te realiseren. Natuurlijk wil je het liefst directe verkopen realiseren, maar dat is niet altijd reëel. Veel mensen willen toch vaak eerst meer zien en weten van een bedrijf voor ze tot aanschaf overgaan. Wat wel heel reëel is, is het binnenhalen van leads. Op Facebook kun je heel goed contactgegevens verzamelen van mensen die interesse hebben in jouw aanbod. Op die manier heb je deze gegevens in eigen beheer en kun je zelf beslissen hoe en hoe vaak je deze mensen benadert.

Het eerste kwartaal is vaak het goedkoopst

In november en december wordt heel veel geadverteerd op Facebook. Dat betekent dat het in die periode relatief duur is om te adverteren. Er is immers meer vraag naar advertentieruimte en omdat Facebook met een veilingsysteem werkt, drijft dat de prijs omhoog. In januari daalt het aanbod van advertenties weer en worden veel advertenties goedkoper. Zijn je acties niet seizoensgebonden, dan verdient het misschien aanbeveling om je advertenties meer te concentreren op dat eerste kwartaal van het jaar.

Facebook advertenties targeten op de ideale doelgroep
Facebook laat je aangepaste doelgroepen maken. Bijvoorbeeld mensen die je site hebben bezocht of abonnee van je nieuwsbrief zijn.

Maak eigen doelgroepen op Facebook

Facebook blinkt uit door de targetingmogelijkheden. Wil je single mannen in een bepaalde leeftijd en regio bereiken met een bepaalde interesse die ook nog eens een specifieke Facebookpagina leuk vinden? Dat kan! Zoek je mensen in een specifieke functie in Zuid-Nederland die geïnteresseerd zijn in het onderwerp waar jij in uitblinkt? Facebook heeft ze.

Om hier optimaal gebruik van te maken is het slim om heel goed na te denken over de kenmerken van de mensen die je via Facebook wilt bereiken en je eigen doelgroepen te maken en op te slaan. Daarnaast kun je doelgroepen maken die bestaan uit mensen die:

  • De afgelopen tijd je website hebben bezocht
  • Geabonneerd zijn op je nieuwsbrief
  • Overeenkomen met je websitebezoekers/nieuwsbriefabonnees
  • Interactie hadden met een (live-)video

Gebruik de Facebook pixel

Een Facebook pixel is een cookie dat op je site wordt geïnstalleerd. Facebook kan daarmee de mensen identificeren die lid zijn van Facebook én je website hebben bezocht. Zo kun je websitebezoekers nog een of meerdere keren benaderen en blijf je in hun gedachten. Bijvoorbeeld met het product of dienst die ze net hebben bekeken, maar zeker ook met relevante content waar de bezoeker iets aan heeft. Dan ben je eerder behulpzaam dan opdringerig.

Bericht promoten? Misschien maar niet doen!

Facebook stuurt regelmatig een bericht naar beheerders van een pagina over berichten die het beter doen dan gemiddeld. Met het advies om meer uit dit bericht te halen door het te promoten. Vaak kun je dan voor bijvoorbeeld € 9 een aardig extra bereik realiseren. Zegt Facebook. Toch kun je beter niet op die ‘promoot dit bericht’ knop klikken.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de targetingmogelijkheden die je met deze actie hebt vrij beperkt zijn. Terwijl de targetingopties juist een sterk punt zijn van Facebook advertenties. Maar bovendien is de berichtpromotie gericht op het realiseren van verdere interactie met dit bericht en/of je pagina. De vraag is of je daarmee geholpen bent. Misschien realiseer je liever meer verkeer naar je website, wil je leads genereren of mensen iets laten kopen.

Wat is dan wijsheid?

Als een bericht ook in jouw ogen echt succesvol is, kijk dan of dit bericht aansluit bij je zakelijke doelstellingen. Is dat het geval, maak dan een advertenties aan waarbij het bereik van het bericht vergroot, maar dan wel bij jouw exacte doelgroep en met jouw doelstelling voor ogen. Zo haal je veel meer uit je promotie-euro!

Een inspirerende Facebookpagina als afzender van je advertenties

Adverteren op Facebook vereist een inspirerende pagina

Je pagina is altijd zichtbaar als afzender. Voor mensen klikken, liken, zich aanmelden of iets downloaden, zullen ze waarschijnlijk eerst kijken of je wel de moeite waard bent. Zorg daarom dat je pagina onderhoudende, handige of bijzondere content biedt. Kwaliteit gaat daarbij boven kwaliteit.

Hoe doe je dat?

Ik houd net als bij het maken van content ook bij het plaatsen van Facebook berichten de SHIT-formule aan:
Scherp: vertel iets dat tot nadenken aanzet, dat een afwijkende of onverwachte mening vertegenwoordigt
Handig: deel informatie waar mensen iets aan hebben. Tips, HoeDoe video’s of artikelen.
Inspirerend: leuke filmpjes, een poll, wat humor
Trendsettend: lift mee op trends die relevant zijn voor je doelgroep. Bijvoorbeeld door het nieuws goed bij te houden en dit bij brekend nieuws meteen te delen.

Met zo’n mix van inspirerende, entertainende én educatieve content bereik je in de meeste gevallen het beste resultaat.

Zo realiseer je organisch bereik én versterk je je advertenties. En start je een Facebookcampagne, zorg dan dat er een heel relevant bericht bovenaan je pagina staat!

De juiste maten voor je afbeeldingen

Adverteren op Facebook begint bij het bepalen van het doel van je advertentie. Vervolgens kun je uit verschillende typen advertenties kiezen die vaak hun eigen ideale maten hebben voor de afbeeldingen die je gebruikt. Die verschillende maten zijn lastig om mee te werken, zeker als je met een eigen bibliotheek aan afbeeldingen werkt maar nu een ander type advertentie gaat inzetten dan anders. Dan zit je al snel met de verkeerde maat afbeelding. En Facebook zou Facebook niet zijn als er niet af en toe ook nog wat wijzigt in die maten… Daarom plaats ik hier geen lijstje met afmetingen, want voor je het weet is het weer verouderd. Gelukkig bestaat er wel een Facebook advertentiegids waarin je steeds de laatste, correcte informatie vindt.

Live-video mag je niet vergeten

Met korte live-video’s realiseer je veel impact en interactie. Ze zijn bovendien goed zichtbaar in de tijdlijn van je volgers, veel beter dan andere soorten berichten. Video’s kun je vervolgens weer goed gebruiken in advertenties. De truc is om onderhoudende video’s te maken die interessant zijn voor je doelgroep. Maar soms kan dat heel simpel. Bijvoorbeeld door klanten een vraag te stellen of juist door een medewerker kort iets te laten vertellen. Geef een blik achter de schermen of geef een (korte!) demonstratie van je product. Met een beperkt budget kun je met een video veel extra impact realiseren.

Monitor je Facebook advertenties
Facebook statistieken bieden je veel mogelijkheden om je advertenties goed te monitoren.

Monitor je Facebook advertentiecampagne

Ook als je met een klein budget adverteert is het slim om goed te monitoren wat je advertenties doet. Kijk daarbij naar:

  • De kosten per klik, like of weergave
  • De relevantiescore van je advertentie
  • Het aantal keren dat iemand uit je doelgroep de advertentie te zien krijgt

Om met dat laatste te beginnen: we weten allemaal hoe irritant het is als je steeds dezelfde advertentie langs ziet komen in je tijdlijn. Zeker als je helemaal geen belangstelling hebt voor het aangeboden onderwerp. Zorg dus dat je advertentie niet gaat vervelen en houd in je statistieken in de gaten hoe vaak je doelgroep de advertentie ziet tijdens de looptijd. Gaat iemand zich eenmaal ergeren dan bestaat het risico dat deze je advertenties verbergt of er op een andere manier negatief op reageert.

Let op de relevantiescore van je advertentie

Het verbergen van je advertentie is een van de factoren die van invloed zijn op de zogenaamde relevantiescore van je advertentie. Dat is een cijfer tussen 1 en 10 zodra je advertentie ten minste 500 keer is getoond. Je ziet de relevantiescore in de statistieken van je advertentie. Mik op een relevantiescore van 7 of hoger. Hoe hoger, hoe beter.

Als je meerdere versies van een advertentie maakt zie je dat de ene advertentie een hogere score geeft dan de andere. Dat kan reden zijn om de minst presterende advertentie weer uit te zetten of te vervangen door een andere versie. Kijk hiervoor ook naar de kosten per klik die de verschillende versies opleveren.
De kosten per klik of like zijn natuurlijk erg belangrijk, want die voel je direct in je portemonnee. En ze kunnen behoorlijk uiteenlopen. Ik deed zelf een campagne waarbij de ene versie € 0,37 per klik kostte en de andere versie € 1,12. Ik wist niet hoe snel ik die laatste uit moest zetten…

Zo zie je dat het lonend is om zeker in het begin van je campagne frequent te monitoren. Hoe vaak, verschilt per situatie. Vaak kijk ik de eerste twee dagen zeker twee keer per dag. Loopt de campagne met goede kosten per klik en relevantiescore, dan kijk ik eerst 1 keer per dag en vervolgens nog 1 à 2 keer per week. Dat hangt van de lengte van de campagne af en van de omvang van de doelgroep. Bij een lokale campagne met een kleine doelgroep, kies ik sowieso voor kortlopende campagnes om irritatie te voorkomen en omdat een advertentie na verloop van tijd toch minder presteert.

Monitor de advertenties van je concurrenten

Toegegeven, dit is een optie die Facebook nog aan het uittesten is, maar toch. Met deze functionaliteit kun je naar verwachting vanaf 2019 bekijken met welke advertenties je concurrenten actief zijn. Je ziet niet wie ze targeten of op welke platforms ze hun advertenties laten zien, maar krijgt wel een beeld van hun advertentieactiviteiten en de achterliggende strategie. Dat brengt je mogelijk zelf op ideeën!

Het lijkt zo simpel

Adverteren op Facebook lijkt vrij simpel en dat is natuurlijk precies de bedoeling van Facebook. Maar wil je het maximale uit je advertentiebudget halen dan is het goed om exact te weten welke opties er zijn en hoe je die optimaal benut, hoe je een campagne inricht en vooral hoe je meet wat het oplevert. Hetzij in omzet, hetzij in behaalde communicatiedoelstellingen. Gaat het om een serieus budget, dan is het slim om het uit te besteden aan een professional. Dat is iemand die dagelijks actief is met adverteren voor uiteenlopende klanten. Iemand die bovendien alle ontwikkelingen bijhoudt, want er komen bijna wekelijks wel nieuwe mogelijkheden of veranderingen voorbij.

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp