Je Google Bedrijfsprofiel (voorheen Google Mijn Bedrijf pagina) is voor mensen die je bedrijfsnaam zoeken een belangrijke eerste indruk van je bedrijf. Toch wordt deze pagina weinig benut en soms zelfs verwaarloosd. Met dit stappenplan zorg je dat je altijd goed voor de dag komt!
Geschatte leestijd: 6 minuten
Google Bedrijfsprofiel: de eerste indruk
Als mensen via via over je bedrijf horen en meer willen weten, zullen ze je bedrijfsnaam zoeken. Als het goed is staat je website dan bovenaan. Maar zitten mensen op een desktop dan verschijnt op desktop rechts de box van je Google Bedrijfsprofiel. Op mobiel verschijnt die zelfs direct bovenaan of 1 plek onder je website.
Als je het slim aanpakt, kun je daar dus direct indruk maken met aanvullende én visuele informatie. Dit stappenplan voor je Google Bedrijfsprofiel helpt je daarbij.
Voor je begint
Ik ga er hier voor het gemak van uit dat je al een Google Bedrijfsprofiel hebt. Is dat niet het geval, maak deze dan aan. Google legt exact uit hoe je dat aanpakt.
Heb je al een geverifieerd account, check dan onderstaande stappen.
1. Begin met je info-sectie
Een zoeker ziet allereerst de basisgegevens over je adres, site en telefoonnummer. Dan volgen producten en reviews (daarover straks meer) en vervolgens is er een blok met bedrijfsinformatie. Begin daarmee als je jouw pagina gaat optimaliseren.
Hiervoor heb je 750 karakters, waarvan de eerste 200 à 220 karakters direct zichtbaar zijn. Plaats daarom de kern van wat je biedt in die eerste paar zinnen en leg dat uit in de resterende karakters. Enkele suggesties:
- vertel wat je doet en benoem een herkenbare categorie of label
- vermeld je kerndienst(en) of productcategorie
- doe een belofte
Probeer dat in die eerste 200 karakters te krijgen. Leg daarna meer uit, bijvoorbeeld:
- hoe je dat doet; wat je aanpak/werkwijze is
- opsomming van je belangrijkste diensten of producten
Als Google een persoon direct associeert met een bedrijf, verschijnt een Google Bedrijfsprofiel ook in de zoekresultaten. Een extra reden om dit dus goed te verzorgen!
2. Plaats een achtergrondfoto
De achtergrondfoto geeft een representatief beeld van je bedrijf en is op mobiel de afbeelding die mensen direct zien. Op desktop zien mensen meerdere foto’s.
Ik raad je daarom aan om het beeld niet alleen representatief te maken maar ook herkenbaar. Kies bijvoorbeeld de belangrijkste of meest kenmerkende foto op de homepage van je site. En voeg er een paar belangrijke woorden tekst aan toe die nét even iets meer vertellen over het bedrijf.
Wat het tricky maakt is dat de officiële afmeting van deze foto als 1080 bij 608 wordt gegeven. Op zich werkt dat bij het uploaden, maar uiteindelijk is alleen het middelste deel zichtbaar. Pas als mensen klikken zien ze alles, maar dat gebeurt vaker niet dan wel. Maak de afbeelding dus zo dat de kern in het midden staat en houd je tekst zo’n 200 pixels van de linker- en rechterrand af met opnieuw een flinke fontgrootte (ten minste 32 of 36 pixels).
3. Plaats enkele artikelen
In het dashboard van je Google Mijn Bedrijf pagina heten ze posts, maar in feite kun je hier uiteenlopende artikelen plaatsen. In het verleden was zo’n artikel slechts 7 dagen zichtbaar, maar ze blijven nu net zo lang zichtbaar als jij wilt. Dus je kunt twee heel relevante artikelen plaatsen of ze voortdurend wisselen en je nieuwste artikelen een plek geven. Zelf plaatste ik daar twee ‘golden oldies’: de Contentdiva’s podcast en de Content Kennisbank. Dat ziet als volgt uit:
Bij je artikel kun je een knop toevoegen met een link naar je site of naar een andere plek.
Specificaties bij je artikelen
Maak je afbeelding op Google Bedrijfsprofiel op 800 bij 600 pixels ofwel een hoogte-breedte ratio van 4:3. Let op de grootte van de tekst in je afbeelding. Het verschilt per lettertype maar meestal heb je een font van 28 of 32 pixels groot nodig. Beperk je tekst en probeer met sprekende kleuren en afbeeldingen te werken.
Artikelen of posts zijn belangrijk
Op mobiel verschijnen deze artikelen nog extra onder het kopje ‘Het laatste nieuws van [bedrijfsnaam.]’ Artikelen zijn daarom een waardevolle toevoeging aan de zoekresultaten voor je bedrijf omdat ze visueel zijn én omdat jij/je bedrijf hier op deze manier de regie hebt. Op mobiel kunnen mensen bovendien gemakkelijk door meerdere artikelen swipen.
4. Producten en/of services op je Google Bedrijfsprofiel
Je kunt meerdere producten of diensten in de etalage zetten. Wel zijn er slechts drie direct zichtbaar dus voeg je belangrijkste drie producten als laatste toe zodat die vooraan staan. Bij je producten werken ook afbeeldingen van 800 bij 600 pixels goed. Je kunt de prijs vermelden en een knop naar ‘Meer informatie’, ‘Aanbieding bekijken’ of ‘Online bestellen’ toevoegen.
5. Werk aan reviews
Reviews zijn prominent zichtbaar en versterken je autoriteit in de ogen van de zoeker, maar ook in de ogen van Google zelf (wat goed is voor je vindbaarheid). Google laat hier reviews op Facebook zien, maar idealiter vraag je mensen om een review op Google zelf te plaatsen. Je weet immers maar nooit of Google niet een keer stopt met het tonen van die Facebook reviews.
Nu is de plek om een review te geven wat lastig vindbaar voor klanten, dus idealiter help je ze op weg met een rechtstreekse link. In je dashboard vind je bij Home een optie om een reviewformulier te delen. Dat levert een wat onooglijke link op, maar het werkt wel.
Wat je nog meer kunt doen
Er zijn nog drie extra opties die je aan je Google Bedrijfsprofiel kunt toevoegen.
De eerste optie is video’s toevoegen.
Video is een populair content format en met een goede video van 1 à 2 minuten kun je iemand perfect laten proeven wat je in huis hebt.
De tweede optie die je hebt is om een evenement toe te voegen.
Zo’n evenement verdwijnt vanzelf als de datum van het evenement achter de rug is en je kunt zo heel goed een Open Dag, training, workshop of conferentie onder de aandacht brengen.
De derde optie die je hebt is om een tijdelijke aanbieding te promoten.
Zowel het evenement als een aanbieding ziet Google als een ‘post’ dus dat is de plek waar je ze kunt toevoegen.
Anderen lezen ook:
- Een sterk merk bouwen met content
- Beter vindbaar in Google met seo-content