Als je site weinig bezoekers trekt of als je site nauwelijks klanten oplevert, dan is het tijd voor een content audit. Je leest hier hoe je zo’n content audit doet, compleet met een handig stappenplan.
Wat is een content audit?
Een content audit is veel meer dan een inventarisatie van alle content die je hebt gepubliceerd. Het gaat echt een stap verder. Met een content audit controleer je systematisch of je content doet wat die moet doen. Bijvoorbeeld:
- Is de content goed vindbaar in Google, Bing, of een andere zoekmachine zoals YouTube?
- Bereikt ieder stuk content je doelgroep?
- Raakt de lezer/kijker overtuigd en neemt die een volgende stap?
- Bedient je content alle fasen van de klantreis of customer journey?
- Welke content ontbreekt nog?
Een content audit geeft je dus enorm veel inzicht in waar je staat en wat je volgende stappen kunnen zijn. Maar laat je niet afschrikken door het woord audit. Het is weer zo’n typische vakterm die complex lijkt, maar uiteindelijk reuze meevalt. Zeker als je onderstaand stappenplan gebruikt.
Voordelen content audit
Het grote voordeel van een content audit is dat die exact laat zien wat je al hebt, hoe dat presteert en hoe je daarmee verder kunt. Je weet welke content aanpassing of verbetering nodig heeft en kunt dat meenemen in de contentplanning voor de komende periode.
Stappenplan content audit
Een content audit is een systematische check om te zien of je content doet wat hij moet doen. Het begint dus met je doelstellingen voor content én met het doel van de content audit zelf. Die kan breed zijn of juist heel gericht.
Vervolgens kijkt een goede content audit naar de match met de doelgroep, omdat die match sterk bepaalt hoe je content presteert.
1. Check je doelstellingen
Wat zijn je doelen en doelstellingen voor het komend jaar? Zijn die in de loop der tijd veranderd? Maar ook: wat is het doel van je content audit? Wat wil je bereiken? Heb je bijvoorbeeld aanwijzingen dat je content:
- Slecht vindbaar is
- Niet de juiste snaar raakt
- Minder succesvol is dan de content van concurrenten
Of heb je de indruk dat er nog veel content mist? Bijvoorbeeld omdat je een breed gebied bestrijkt of omdat je nog niet veel content hebt.
Het tegenovergestelde kan ook: misschien heb je veel soortgelijke content die zou kunnen ontdubbelen of kunnen samenvoegen tot een of enkele artikelen die beter gaan presteren.
Als je dat concreet benoemt, kun je de content audit gerichter invullen. Je richt je dan bijvoorbeeld nadrukkelijk op seo, op conversies, maakt een vergelijking met de content van concurrenten of gaat op zoek naar de witte plekken in je content.
2. Check je doelgroep
Bedrijven groeien en veranderen gaandeweg en zo kan er langzamerhand ook een wijziging zijn in je doelgroep(en) of je ideale klant. Soms is die verandering subtiel, maar soms kan er een flinke verandering in doelgroepkeuze zijn. Of zijn de kenmerken van je doelgroep gaandeweg veranderd. Bijvoorbeeld omdat ze andere vragen hebben, zich anders oriënteren of anders beslissen of omdat ze andere communicatiekanalen zijn gaan gebruiken.
Neem je doelgroep daarom nog eens onder de loep en vraag je af wat er mogelijk veranderd is.
3. Inventariseer je content
Inventariseer bij een content audit vier elementen. Kijk:
- Naar wat je hebt
- Hoe actueel die content is
- Naar de aansluiting van je content met je doelgroep
- Naar de prestaties van je bestaande content
Maak een overzicht van de content op je site, een overzicht van je video’s en/of podcasts en van content die je specifiek op andere platformen hebt gedeeld, zoals social media, in e-mails of offline.
Welke content heb je precies? Het klinkt misschien gek, maar soms heb je meer dan je denkt! Kijk dus zeker ook in je archieven om te zien of je misschien in het verleden iets hebt gemaakt dat vervolgens niet gepubliceerd of vergeten is.
Welke content is ouder of verouderd? Is die content nog relevant? Heeft die een opfrisbeurt nodig of kun je het beter weggooien?
Welke content past nog steeds goed bij je doelgroep, diens kenmerken en de manier waarop ze momenteel graag content consumeren? Welke content heeft je doelgroep op welk moment in de klantreis nodig?
4. Welke content presteert goed?
Je best presterende content zit in je content sweetspot. Dat is content die:
- Veel ogen en oren trekt
- Gewaardeerd wordt: lang gelezen/bekeken of gedeeld met anderen
- Ervoor zorgt dat mensen de gewenste volgende stap nemen
En daarnaast goed aansluit op je aanbod.
Kijk hiervoor in Google Analytics wat de 100, 200 of 500 pagina’s zijn op je site die bovengemiddeld lang bekeken worden en die daarbij een flink aantal bezoekers trekken. Het aantal dat je bekijkt, hangt af van de grootte van je site. Bij de meeste websites geven de beste 100 pagina’s al een goed beeld. In dit artikel over de content sweetspot lees je meer over je best presterende content en hoe je die kunt benutten.
In Google Analytics kun je ook zien welke pagina’s je doelen realiseren. Is een doel bijvoorbeeld een x aantal downloads van iets of een x aantal ingevulde contact- of offerteformulieren? Kijk welke artikelen daar wel en niet aan bijdragen en spoor de oorzaken op.
5. Een actieplan
Afhankelijk van je marketingdoelstellingen en de reden waarom je de content audit doet kun je op basis van de verzamelde informatie een concreet actieplan maken voor je content. Bijvoorbeeld met:
- Content die beter kan ranken in Google als de inhoud verbeterd en geoptimaliseerd wordt
- Content die niet (meer) matcht met je doelgroep
Welke content kan weg, welke moet aangepast worden. - Welke content presteert slecht op alle punten die voor jou belangrijk zijn?
Doe je deze weg? Verbeter je deze content en welke acties zijn nodig? - Witte plekken: welke content is er nog niet maar wil je wel (laten) maken? Zet deze contentwensen op volgorde van prioriteit en geef ze een plek in je contentplan.
Geef alle acties een prioriteit. Wat moet eerst (1), wat kan even wachten maar moet wel (2) en wat doe je alleen als de beschikbare tijd of middelen het toelaten (3)?
Eventueel kun je nog aangeven bij wie de actie ligt en welk budget of tijd ermee gemoeid is. Een basis Excel waarin je deze informatie verzamelt kan er dan zo uit zien:
Let extra op goede content!
Bij een content audit ben al snel geneigd om je te richten op content die (nog) niet goed is. Maar je hebt ongetwijfeld ook content die het wèl goed doet. Die mag ook wat aandacht hebben:
- Plan een (half)jaarlijks moment in om hem na te lopen en helemaal up-to-date te houden
- Kijk of je de call-to-action kunt verbeteren en of er al een goede weggever aan verbonden is
- Check de positie in Google. Kan die nog net iets beter en wat is daarvoor nodig? Met extra (interne) links, extra inhoud of het verbeteren van de on-page seo kan je content hoger in Google komen.
- Bekijk of je de content kunt hergebruiken. Welke afgeleide content kun je ermee maken? Kun je een artikel omzetten naar een video, beeldcarrousel of infographic? Kun je onderdelen delen op social media met een link naar de rest?
Meer lezen?
- Hoger in Google met seo content
- Vind je best presterende content met de content sweetspot
- In 10 stappen naar een goede contentstrategie