Nieuwe content maken? Stop! Ga content verbeteren!

Content maken, het gaat maar door. Wéér een nieuw artikel schrijven of wéér een video maken. Maar in plaats van content te maken kun je ook bestaande content verbeteren. Daarmee vergroot je het rendement van je bestaande content. Maar zo’n verbeterslag scheelt je ook veel tijd ten opzichte van het maken van 100% nieuwe content.

3 manieren om content te verbeteren

Zo’n verbeterslag kun je op 3 manieren aanpakken, namelijk:

  1. Content opfrissen.
    Met lichte verbeteringen die vooral visueel zijn. Afbeeldingen kunnen achterhaald zijn en de opmaak van de pagina kan nog van een paar jaar eerder dateren terwijl je bij nieuwe content al een andere stijl hanteert.
  2. Content inhoudelijk verbeteren.
    Je kijkt naar de inhoud en of die nog helemaal correct en van deze tijd is.
  3. Content verrijken
    Je verbetert maar vult de content ook aan met extra inzichten, informatie of een mening.

 

Welke content verdient een verbeterslag?

Content verbeteren begint met het nemen van wat afstand zodat je een korte analyse kunt maken om vast te stellen welke content een upgrade verdient. Dat betreft vooral:

  1. Artikelen, video’s of podcast die echte traffictrekkers zijn
  2. Content die op de eerste pagina van Google staat.
  3. Content die het nog net niet waarmaakt maar wel potentie heeft.

Zoals je ziet draait het hier voor een groot deel om content die het al goed doet. Het gekke is dat juist die content snel in het vergeethoekje zit omdat die goed draait. Toch is dat vaak content met nog meer potentie.

1. Bekijk je traffictrekkers en maak een verbeterslag

Content verbeteren begint bij je succesnummers: de content die al verkeer trekt. Kijk wat er aan verbetermogelijkheden zijn. Kun je nieuwe inzichten toevoegen? Is er nieuw onderzoek te melden? Smoelt het allemaal nog? Link je nog naar de best-passende gerelateerde content op je site en daarbuiten? En check zeker of je de juiste call-to action hebt staan.

 

2. Welke content doet het goed in Google?

Met ‘goed’ bedoel ik een positie op de eerste pagina. Hoe hoger, hoe beter natuurlijk. Dat is content die een goed en behulpzaam verhaal vertelt of content die een hele mooie niche heeft gevonden. Loop deze content nog eens goed na en actualiseer en verbeter zoveel mogelijk. Check dan ook de seo-aspecten op de pagina zelf.

 

3. Nog-net-niet-content verbeteren

Dit is content die afgelopen jaar net buiten de top 10, 20, 50 of top 100 van de meest bezochte content viel. Vooral content die steeds maar op positie 11 of 12 in Google blijft hangen valt hieronder. En content die weinig bezocht is, maar wel heel lang is bekeken of gelezen. Daar vonden mensen dus iets van waarde, maar ontbreekt het nog aan een podium. Deze laatste groep gedijt bij extra promotie. De eerste twee groepen moeten kritisch onder de loep genomen worden.

Kijk welke verbeterpunten er zijn door ze te vergelijken met concurrerende content die goed in Google scoort. Ontbreekt er bij jou iets? Moet je de structuur van je content aanpassen en misschien eerder met de deur in huis vallen zodat mensen verder doorlezen of kijken?

Vul aan waar nodig en waar dat kan.

Welke content krijgt een onvoldoende?

Bij het screenen op verbetermogelijkheden kom je altijd content tegen die onder de maat is. Waarbij je misschien zelfs hoofdschuddend achter je scherm zit. Vaak is dat content die verouderd is en achterhaalde informatie bevat. Dan heb je twee opties. De eerste optie is weggooien als het onderwerp echt niet meer van nu is en er geen verkeer meer naar het artikel gaat. De tweede optie is om het artikel drastisch aan te passen.

Besluit je om een oud artikel offline te halen? Kijk dan eerst nog of er misschien waardevolle elementen in staan die je kunt gebruiken in een verwant artikel. Verwijder je een pagina van je site, maak dan wel een 301-redirect aan naar een bijpassende pagina.

20 praktische content verbetertips

De opties om content op te frissen te verbeteren of te verrijken brengt me op de volgende content verbetertips:

  1. Vervang afbeeldingen die gedateerd zijn, niet goed scherp of in een verouderde stijl. Voeg eventueel extra afbeeldingen toe als die het tekst prettig kunnen onderbreken en een aanvulling vormen op de inhoud.
  2. Check of de afbeeldingen goed geoptimaliseerd zijn voor vindbaarheid.
  3. Is er misschien een nieuwe video die perfect past bij een artikel, voeg die dan toe.
  4. Controleer of een artikel goed scanbaar is: gebruik je duidelijke koppen, witruimte en bullets?
  5. Check of de (huis)stijl van de pagina nog klopt en verbeter waar nodig.
  6. Bekijk of je data noemt in de content. Over hoe lang geleden heb je het dan en kan dan verouderd overkomen?
  7. Check definities en begrippen op accuraatheid vanwege mogelijke veroudering.
  8. Verwijs je naar onderzoek, controleer of er nieuwer onderzoek is en pas de verwijzing aan.
  9. Bekijk eventuele voorbeelden of cases die je noemt. Zijn die nog steeds relevant? Zijn er nieuwere of betere?
  10. Controleer uitgaande links en pas doodlopende links aan.
  11. Bekijk naar welke artikelen je op je eigen site linkt en voeg eventueel nieuwe of betere gerelateerde artikelen toe.
  12. Controleer de call-to-action. Is die nog steeds goed passend bij het artikel, video of podcast én bij je marketingdoelen.
  13. Voeg een extra call-to-action toe. Meestal kun je er wel meerdere kwijt.
  14. Controleer op volledigheid: zijn er sinds publicatie extra deelonderwerpen gekomen die nog niet in deze content verwerkt zijn?
  15. Kijk of je een mening kan toevoegen. Dat geeft jou als afzender meer een gezicht.
  16. Kijk of er gerelateerde zoekopdrachten zijn bij het hoofdonderwerp van je artikel, video of podcast. Moet je nog iets toevoegen?
  17. Doe een technische check en kijk of deze content snel laadt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Lighthouse extensie.
  18. Doe een seo-check om te zien of de pagina voldoende geoptimaliseerd is voor vindbaarheid voor meerdere zoekopdrachten.
  19. Controleer bij een oud artikel of die niet te kunstmatig geoptimaliseerd is met steeds dezelfde woorden. Vervang die in dat geval door synoniemen en vloeiender taalgebruik. Google snapt je tekst tegenwoordig veel beter dan vroeger.
  20. Ga na of content niet te veel lijkt op andere content. Soms heb je twee artikelen staan die elkaar flink overlappen. Voeg ze in dat geval samen tot één beter artikel. Behoud het artikel met de beste Google-positie en de meeste bezoekers en doe de andere weg.

Meer halen uit je bestaande content?

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp