Steeds nieuwe content maken? Stop!

Content maken, het gaat maar door. Wéér een nieuw artikel schrijven of wéér een video maken. Maar in plaats van content te maken kun je ook bestaande content verbeteren. Daarmee vergroot je het rendement van content die het eerder goed deed, maar die nu wat verouderd is. Content die een nieuw inzicht of ontwikkeling mist bijvoorbeeld. Of content die niet meer goed verwijst naar een weggever of een passend product of dienst.

Als je al een tijdje content publiceert op je site en social media heb je namelijk een schat aan informatie verzameld. Maar er is meer, want in je digitale archieven en site vind je vast ook nog:

  • Artikelen die als concept staan
  • Artikelen die half af zijn
  • Lijstjes en aantekeningen met ideeën
  • Artikelen van anderen die als input moesten dienen voor jouw eigen invalshoek

Kortom, er is al heel veel en die input kun je goed gebruiken om snel relevante, nieuwe content te realiseren. Maar dan maak je toch weer iets nieuws, zij het dat het minder moeite en tijd kost. Maar even terug naar de artikelen en video’s op je site: een deel van die content kan altijd nog een slag beter.

 

Content verbeteren op 5 manieren

Nu is het tijd om eens achterover te leunen en afstand te nemen. Tijd ook om nog eens bij jezelf en Google Analytics te rade te gaan. Met onderstaande 5 vragen ontdek je welke bestaande content rijp is voor een verbeteractie. Daarmee verbeter je niet alleen de inhoud van bestaande content maar ook het rendement ervan. En dat is profijtelijker dan weer een nieuw stukje schrijven. Dus:

  1. Welke artikelen of vlogs zijn echte traffictrekkers?
  2. Met welke artikelen sta je op de eerste pagina in Google?
  3. Welke content past nog steeds goed bij je marketingdoelen?
  4. Met welke content realiseer je direct klinkklare omzet?
  5. Is er content die het nog net niet waarmaakt maar wel potentie heeft?

De antwoorden op deze vijf vragen vormen de basis voor een herscheppingsactie waarmee je bestaande content verbetert.

1. Bekijk je traffictrekkers en geef ze een opknapbeurt

Content verbeteren begint bij je succesnummers: de content die al verkeer trekt. Pas de inhoud aan de nieuwste ontwikkelingen aan en kijk of er recentere, meer actuele voorbeelden zijn ter illustratie. Zeker als het om ‘cornerstone’ content gaat kun je je het niet permitteren dat deze artikelen verouderen en minder ter zake gaan doen. Want dan gaan ze zeker minder verkeer trekken.

 

2. Welke content doet het goed in Google?

Met ‘goed’ bedoel ik een positie op de eerste pagina. Hoe hoger hoe beter natuurlijk. Dat is content die een goed en behulpzaam verhaal vertelt of content die een hele mooie niche heeft gevonden. Loop deze content nog eens goed na en actualiseer en verbeter zoveel mogelijk.

Dat geldt ook voor de seo-aspecten van de content. Een goede Google positie kun je zo weer kwijtraken en seo verandert steeds. Dus check of alles goed geoptimaliseerd is en loop de interne links naar andere content na. Let daarbij ook op relatief nieuwe content en kijk of oudere artikelen naar dit nieuwe stuk linken (mits relevant). Dat wordt vaak vergeten.

 

3. Check de marketingdoelen

Bijna geen bedrijf of organisatie formuleert netjes in november marketingdoelen die het hele volgend jaar ongewijzigd blijven. Dus als het jaar eenmaal loopt is het slim om de contentplanning en ideeën nog eens naast de inmiddels (licht) gewijzigde doelen te leggen. Pak ook je goed presterende content er nog eens bij. Kun je hier een spin-off van maken die nog beter aansluit bij een marketingdoel?

content verbeteren met marketingdoelen

 

4. Snel meer omzet realiseren

Kijk welke content tot nu toe omzet binnenbrengt. Of welke content dat deed maar waarbij het de laatste tijd is afgenomen. Bijvoorbeeld omdat er een laagdrempelig product verkocht wordt. Kun je die content opfrissen of omturnen naar iets nieuws dat weer een omzetimpuls geeft?

Zie je misschien dat er gaandeweg minder bezoekers zijn voor dat artikel? Kijk dan hoe dat komt. Vaak is je artikel gezakt in de Google zoekresultaten. In dat geval is het handig om naar de on-page seo te kijken om te zien of het artikel wel goed geoptimaliseerd is voor vindbaarheid.

Check altijd de call-to-action die bij een goed bezocht artikel staat. Gaat die nog steeds naar het meest ideale product dat bij de content past of sluit een ander product beter aan? Kun je de actie nog net even beter maken in vorm of woord?

 

5. Nog-net-niet-content verbeteren

Dit is content die afgelopen jaar net buiten de top 10, 20, 50 of top 100 van de meest bezochte content viel. Vooral content die steeds maar op positie 11 of 12 in Google blijft hangen valt hieronder. En content die weinig bezocht is, maar wel heel lang is bekeken of gelezen. Daar vonden mensen dus iets van waarde, maar ontbreekt het nog aan een podium. Deze laatste groep gedijt bij extra promotie. De eerste twee groepen moeten kritisch onder de loep genomen worden.

Kijk welke verbeterpunten er zijn door ze te vergelijken met concurrerende content die goed in Google scoort. Ontbreekt er bij jou iets? Moet je de structuur van je content aanpassen en misschien eerder met de deur in huis vallen zodat mensen verder doorlezen of kijken?

Vul aan waar nodig en waar dat kan.

Welke content krijgt een onvoldoende?

Bij het screenen op verbetermogelijkheden kom je altijd content tegen die onder de maat is. Waarbij je à la Rob Geus met een ‘man, man, man’ hoofdschuddend achter je scherm zit. Vaak is dat content die verouderd is en achterhaalde informatie bevat. Dan heb je twee opties. De eerste is weggooien als het onderwerp echt niet meer van nu is en er geen verkeer meer naar het artikel gaat. De tweede optie is om het artikel drastisch aan te passen.

Besluit je om een oud artikel offline te halen? Kijk dan eerst nog of er misschien waardevolle elementen in staan die je kunt gebruiken in een verwant artikel. Verwijder je een pagina van je site, maak dan wel een 301-redirect aan naar een bijpassende pagina.

 

Meer halen uit je bestaande content?