Overzicht van 10 top AI-tools voor content creatie

Het landschap aan slimme AI-tools voor content creatie verandert iedere week en er komen regelmatig echt pareltjes bij. Maar het is gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken en wat deze maand top lijkt, kan een maand later al weer overtroffen worden door een nieuwe content creatie tool.

Daarom zal ik onderstaand overzicht regelmatig bijwerken met nieuwe vondsten.

Dit zijn op dit moment (mei 2023) in mijn ogen echt handige tools:

  1. Midjourney en BlueWillow voor foto’s en visuals
  2. Vidyo en Contentfries voor het slim hergebruiken van video’s
  3. Fliki om tekst om te zetten naar video
  4. UserPersona voor het maken van een persona
  5. Cast Magic voor podcasts en podcastpromotie
  6. Beatoven en Soundraw voor rechtenvrije muziek
  7. CourseAI voor een training outline

Midjourney AI tool voor foto's en visuals

Unieke foto’s en visuals maken met AI

De tools voor foto’s worden iedere maand beter en de tools die momenteel in het oog springen zijn de volgende:

  • Midjourney
  • BlueWillow

 

Met tools als Midjourney of BlueWillow kun je zowel hyperrealistische foto’s maken als hele fictieve settings tot leven brengen.

Dat roept soms de vraag op of deze tools stockfoto’s of maatwerkfotografie gaan vervangen. Dat is op zich wel (deels) mogelijk, maar er is een ding waar je op zou moeten letten en dat is toch copyright. Want deze tools halen hun inspiratie ergens vandaan en dat zijn bestaande afbeeldingen. Soms gebeurt het dat een nieuwe creatie van een AI-tool toch erg lijkt op een bestaande afbeelding elders op internet. In dat geval kan de maker van het oorspronkelijke beeld bezwaar maken. De eerste rechtszaken lopen al en het is nog niet duidelijk wat de uitspraken worden en wat de gevolgen daarvan zijn.

 

Video’s opknippen en hergebruiken

Heb je een wat langere video dan is het ideaal om die opnieuw te gebruiken als Reels of Shorts. Doe je dat zelf dan kost dat behoorlijk wat tijd (en zweetdruppels). Maar niet met deze tools:

  • Vidyo
  • Contentfries

Beide tools detecteren wanneer een nieuw onderwerp begint en weten dus waar geknipt kan worden. Daarna kun je met templates en jouw huisstijl kleuren en fonts korte video’s produceren. Beide tools kunnen bovendien ondertitelen. Op dit moment is Vidyo alleen werkbaar in het Engels, maar ondersteuning voor 50 talen is onderweg. De betaalde versie van Contentfries ondersteunt al wel meer dan 60 talen waaronder Nederlands en Vlaams. Contentfries biedt daarnaast nog enkele extra’s en haalt bijvoorbeeld stiltes weg en laat je tekst en logo’s toevoegen aan een video.

Vidyo heeft een gratis basisversie, wil je meer dan betaal je vanaf $29 per maand.
Contentfries kun je vanaf $9 per maand gebruiken.

 

voorbeeld Fliki AI text to video

Van tekst naar video met Fliki

Fliki verandert een tekst naar een video door je tekst uit te laten spreken door een van 900 stemmen (waaronder 15 in het Nederlands en 6 in het Vlaams) en door er bijpassend stockbeeld aan toe te voegen. Zo kun je van een blog, maar ook van een PowerPoint of een wat langer social media tekstje snel een video maken. Fliki kan ook stemmen klonen zodat je je eigen stem kunt gebruiken, maar die functie is er op dit moment nog niet voor het Nederlands. Sommige Nederlandse stemmen klinken mij nog wel wat statisch in de oren, maar andere stemmen zijn wel wat vlotter.

De basisversie van Fliki is gratis, maar dan heb je wel een watermerk in je video. De betaalde versie start vanaf $6 per maand.

user-persona tool

Persona’s maken met UserPersona

Een persona helpt je om een consistente richting en invulling te geven aan je marketing en communicatie-uitingen. Maar dan is het wel belangrijk dat een persona zo reëel mogelijk is. Daarom geef ik altijd het advies om persona’s te baseren op echte klanten. 

UserPersona kan je daarbij helpen in combinatie met een persona template van Xtensio.

Geef in de UserPersona tool aan wat je verkoopt of aanbiedt met zoveel mogelijk details over de doelgroep voor wie je het gemaakt hebt. UserPersona vult dat aan met extra gegevens en de persona kun je vervolgens downloaden als een afbeelding.

Onderstaande persona maakte ik met de volgende prompt als input:

An e-book that shows entrepreneurs and marketeers how to outsource social media to the right agency or VA with checklists, questions to ask and a briefing template.

Je input mag ook in het Nederlands, maar de output is in het Engels.

Extra persona template

Maar deze persona blijft nog iets te oppervlakkig. Daarom zou ik hem gebruiken met de meer uitgebreide persona template die Xtensio je biedt. Daarmee kun je een persona verder verrijken. Xtensio is geen AI-tool waardoor je het wel zelf moet aanvullen, maar als template is het wel handig.

UserPersona is gratis. Xtensio biedt een gratis trial van 7 dagen. Daarna betaal je $15 per maand voor een bibliotheek vol templates.

Cast Magic AI tool voor podcast en podcast promotie

Cast Magic voor podcast promotie (en video)

Heb je een podcast dan wil je deze tool niet missen. Nadat ik hem kocht en uitprobeerde viel mijn mond namelijk echt open. Je uploadt het mp3-bestand en dan maakt de tool het volgende voor je:

  • Transcriptie, desgewenst gelabeld met de namen van de sprekers
  • Overzicht met time stamps
  • Q&A van de belangrijkste punten uit de podcast
  • Clip finder: je podcast opgeknipt in pakkende quotes met leuke haakjes
  • Keywords: o.a. handig als je hashtags gebruikt
  • 10 titelsuggesties (en daar zitten sprankelende tussen!)
  • 3 voorstellen voor een inleiding
  • Een script voor een Reel
  • 3 LinkedIn berichten
  • 3 Twitterdraadjes
  • Een bericht voor een nieuwsbrief
  • De keus om zelf extra prompts toe te voegen zodat je jouw gewenste output krijgt

CastMagic is niet gratis (vanaf $39 per maand) maar je verdient het bedrag snel terug door de tijd die je bespaart

 

Rechtenvrije muziek

Zoek je een rechtenvrij muziekje voor bijvoorbeeld een video? Dan kunnen deze twee tools je helpen:

  • Beatoven
  • Soundraw.io

Beide tools geven je muzieksuggesties op basis van de stemming of sfeer die je zoekt. Aangevuld met een toepassing (podcast, advertentie), genre, lengte en instrumenten. Dan krijg je bijvoorbeeld muziek die elegant, motiverend/inspirerend en funky is en een pianogeluid bevat.

Soundraw en Beatoven hebben beide een gratis versie.

CourseAI tool voor outline training

Outline voor een training of cursus

Met CourseAI Maak je in een paar minuten een outline voor een training, cursus of workshop. De tool komt met de ingrediënten voor een training, inclusief opbouw en oefeningen of lesopdrachten. Daarnaast geeft de tool je ook ideeën voor een afsluitende samenvatting van de cursus én een afsluitende quiz waarmee deelnemers hun kennis kunnen toetsen.

Natuurlijk voeg je je eigen kennis en ideeën toe aan de voorgestelde outline of haal je elementen weg. Maar het is goed te gebruiken als  basis van een afgewogen training of als toets van een opzet die je zelf al hebt gemaakt.

CourseAI is gratis

Meer over AI tools en content creatie

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp