Misschien heb je deze acquisitiemail ook wel eens ontvangen:
‘Gefeliciteerd. U hebt de zevende positie bereikt in Google voor de term contentmarketing bureau. Maar weet u dat u op de eerste plek zes keer zoveel kliks krijgt? Wij kunnen dat voor u regelen.’
Word je dan nieuwsgierig? Of is achterdocht meer op zijn plaats? Want je wilt vast bovenaan in Google staan. Maar een paar kritische vragen zijn wel relevant:
Hoe gaat de afzender dat realiseren?
Helaas, dat staat er niet bij. Maar vaak gaat het in de ogen van Google om semi-legale en misschien zelfs illegale trucjes. Het is echt oppassen geblazen met de mensen die dit soort mails sturen. Wees kritisch, vraag door, vraag rond en doe onderzoek naar de reputatie van deze aanbieder.
Wat gaat dat kosten?
Geen idee. Waarschijnlijk een leuk bedrag.
Is het een duurzaam resultaat?
Dat is soms de vraag. Google herziet zijn algoritme voortdurend en als je website die nummer 1 positie niet waarmaakt duikel je er zo weer vanaf. Google wil zoekers namelijk de best passende webpagina’s bieden en meet of bezoekers langere tijd op de pagina blijven, of ze vervolgens nog andere pagina’s bezoeken en of ze terugkeren.
Wat gaat je investering opleveren?
Dat is lang niet altijd duidelijk. Verkeer naar je website is natuurlijk buitengewoon prettig, maar het is slechts een eerste stap naar meer omzet. Dan moet die pagina én de intentie van de zoeker wel gericht zijn op een aankoop.
Want iemand die alleen naar je site komt om iets te lezen en de aanwezige informatie te gebruiken, ja die kàn later ook iets komen kopen, maar de kans is niet zo groot. Vaak mag je al blij zijn als men je onthoudt. Dus het hangt er erg vanaf voor welke zoektermen deze aanbieder aan de slag wilt gaan.
Alles oogt in orde
Maar goed, je doet je huiswerk en alles lijkt te kloppen. Het bureau is bonafide en houdt zich ver van bedenkelijke en tijdelijke trucs. Het levert goed werk, ook in de ogen van Google. De prijs is okay en de gesuggereerde zoektermen hebben een relevante koopintentie. Je gaat met het bureau in zee en na zes tot twaalf weken sta je op die felbegeerde positie in Google. En dan?
Dan begint het pas…
Je positie in Google moet je verdienen
Google is kritisch en monitort voortdurend wat bezoekers aan je website hebben als ze daar op uitkomen nadat ze een bepaalde zoekopdracht hebben ingeklopt. Een hoge positie in Google duurt dus net zo lang als de tevredenheid van je bezoekers. En daar gaat de schoen al snel wringen.
Om bovenaan in Google te blijven moet je voortdurend in de weer blijven. Dat is logisch als je bedenkt dat:
… Je concurrent niet stil zit
Die wil ook bovenaan Google komen en als je concurrent slim is analyseert hij hoe het komt dat jij daar staat. Om die strategie vervolgens te kopiëren èn te overtreffen.
… Het internet elke dag verandert
Maar veel bedrijven behandelen hun website als een online brochure. Zo eentje die slechts 1 keer per kwartaal of zelfs per jaar een flinke update vraagt. Nou vergeet het maar. Online trends komen en gaan en voor je het weet ziet je site of de informatie die er staat gedateerd uit. Die kostbare bezoeker via Google werpt 1,5 seconden een blik op je site, denkt ‘laat maar’ en klikt terug naar de zoekresultaten. Op weg naar iets leukers, relevanters of spannenders…
Dat heeft nog een ander nadeel
Die mensen die vanuit het bovenste zoekresultaat naar je website komen en binnen enkele seconden weer terugwippen werken op Google als een rode vlag op een stier. Je bezoeker is niet tevreden, anders was ie wel langer blijven hangen. In de ogen van Google is er dan al snel iets mis met je website en dan met name met je content. Die weet iemand niet te boeien en past niet goed bij de ingeklopte zoekopdracht. Jouw website verdient die nummer 1 positie niet langer. En het zakken begint…
Bovenaan in Google, zonder trucjes
Bovenaan in Google komen en blijven is geen zaak van eenmalig een seo-trukendoos inzetten. Het is echt een zaak van een lange adem en vooral van een langetermijnvisie. Bedenk met welke content je bezoeker echt geholpen is, zodat je content maakt waar je bezoeker dolenthousiast over wordt. Zo enthousiast dat de (be)zoeker:
Je webpagina gedurende geruime tijd aandachtig leest.
Die content bevalt zo goed dat hij doorklikt naar een volgende pagina.
Je pagina deelt met anderen.
Via social media of via mail.
Zich aanmeldt voor je nieuwsbrief .
Of extra content downloadt in ruil voor contactgegevens.
Je website onthoudt en vaker bezoekt.
Om te zien wat je nog meer te bieden hebt.
Naar jouw website linkt vanuit een eigen/andere website.
Als andere sites naar een pagina linken is dat voor Google een teken dat er waarde is.
Is de techniek van je site op orde?
Google kijkt als een ware Big Brother mee en registreert dat bezoekers weg zijn van je content. Zorg er dan ook voor dat:
- Je website technisch op orde is,
- Mobiel snel te laden en goed leesbaar is
- De structuur en gebruikerservaring goed zijn
Met deze factoren èn goede content leg je een duurzame basis voor een hoge positie in Google! Want het algoritme van Google kan nog zoveel veranderen, de zoekresultaten draaien altijd om relevantie voor de bezoeker. En als je met je content mensen zo enthousiast weet te maken dat ze langer en meer lezen en nog voor links en leads zorgen ook, dan weet Google dat te waarderen.
Blijf je vervolgens consistent bouwen aan een goede content die met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt dan is die koppositie een blijvertje en zal je vindbaarheid gaandeweg steeds toenemen. En eerlijk gezegd kunnen kleine bedrijven en organisaties dat net zo goed of misschien zelfs beter dan de grote reuzen.
Maak een plan voor vindbare content
Zo’n plan bestaat uit drie stappen. Je inventariseert allereerst relevante zoekopdrachten:
- Die aansluiten bij het aanbod aan beschikbare diensten of producten
- Waarmee je expertise en/of kwaliteit toont
- Waarvan een deel een duidelijke koopintentie in zich heeft
Vervolgens kijk je hoeveel concurrentie er is op die zoekopdrachten en hoe haalbaar het is om daarvoor allereerst op pagina 1 te komen en vervolgens in de top drie van de zoekresultaten. Sommige zoekopdrachten vallen dan af omdat die voorlopig niet haalbaar zijn.
Dat leg je naast de content die er al is zodat je ziet welke pagina’s je moet verbeteren en welke nieuwe content je moet creëren. Zo ontstaat in stap drie het uiteindelijke ‘vindbare contentplan’.
Daarnaast werk je idealiter nog aan de snelheid van de site en aan inkomende links.
Bij vindbaarheid is het verleidelijk om voor de trucjes te gaan. Nu ben ik niet tegen sommige trucjes (integendeel), mits je het ‘echte’ werk ook doet. Dan realiseer je duurzaam resultaat en verdien je het keihard terug. Bijvoorbeeld omdat je minder hoeft te adverteren, maar ook omdat je maand in maand uit meer relevante bezoekers krijgt met interesse in je aanbod.
Aan de slag voor jouw website?
In het artikel ‘Beter vindbaar met seo content‘ lees je hoe je werkt aan vindbare content. Wil je het liever uitbesteden? Kijk dan of een ‘Vindbare Content Actieplan‘ iets voor je is. Daarmee krijg je een praktische routekaart naar verbeterde vindbaarheid en meer gerichte sitebezoekers.