SlideShare is een relatief onbekend platform dat de laatste jaren wat in onbruik geraakt. Toch biedt het veel kansen aan bedrijven én professionals die hun expertise willen laten zien aan een groot publiek. Lees hier tips om content op SlideShare te publiceren en daar maximaal rendement uit te halen.
Wat is SlideShare?
SlideShare is een platform waar je kennis en informatie in de vorm van een presentatie deelt. SlideShare bevat 40 kenniscategorieën en krijgt elke maand zo’n 80 miljoen bezoekers. Het is onderdeel van LinkedIn en daarmee eigendom van Microsoft.
Hoe gebruik je SlideShare
SlideShare is een perfect platform om kennis te delen. Natuurlijk kun je hier een presentatie uploaden die je ergens hebt gegeven. Maar het is zonde om je daartoe te beperken. Zo kun je bestaande content die je in een andere vorm hebt gemaakt heel goed herverpakken als een SlideShare presentatie. Daarmee bereik je een groter publiek en haal je meer rendement uit content die voor een ander kanaal hebt gemaakt.
Je content op SlideShare kan geliked en gedeeld worden en mensen kunnen ook slides uit je presentatie bewaren. Daarnaast kunnen ze je presentatie downloaden als je dat toestaat. Wat je echter ook kunt doen is de downloadoptie op SlideShare zelf uitzetten en in plaats daarvan mensen verwijzen naar je website of naar je LinkedIn profiel of LinkedIn bedrijfspagina. Op je site kun je de download aanbieden in ruil voor een e-mailadres. Op LinkedIn zorgt het voor nieuwe connecties en volgers.
Content tips voor SlideShare
De meest bekeken content op SlideShare is er op gericht om mensen te inspireren, te informeren of te onderwijzen. Maar natuurlijk kun je hier je eigen invulling aan geven, want er is enorm veel mogelijk. Daarom volgen hier suggesties voor content op SlideShare. Presenteer hier bijvoorbeeld:
- Onderzoeksresultaten
- Uitkomsten marktonderzoek
- Branche onderzoeken
- Overzicht van trends
- Analyse van vakinformatie, trend of actueel nieuws
- Case studies
- Verzamelingen quotes
- Stappenplannen
- Checklists
- HoeDoe-informatie of gids
- Highlights van een artikel of blog
- Highlights van een interview
- Samenvatting en/of review van een boek
- Reisgidsen
- Recepten
- Werkgeversinformatie, bijvoorbeeld voor nieuwe medewerkers
- Jaaroverzicht van je bedrijf
- Financieel jaarverslag
- Trainingen
Wat kun je hier plaatsen?
SlideShare ondersteunt presentaties in PowerPoint, PDF’s en Word documenten. Hoewel je een presentatie dus als PowerPoint bestand kunt uploaden, adviseert SlideShare je om een PowerPoint presentatie eerst om te zetten naar een PDF, omdat dit een betere kwaliteit geeft. Je bestand mag maximaal 300 MB zijn, dus dit geeft flink wat ruimte om visueel te knallen. Heb je meer dan 300 MB in je PDF, comprimeer die dan eerst. Daar zijn veel gratis programma’s voor. Video’s worden niet rechtstreeks ondersteund, maar als je een video eerst uploadt naar LinkedIn, kun je video wel gebruiken binnen SlideShare.
Voordelen van content op SlideShare
Met SlideShare kun je een extra publiek bereiken. Dat publiek bestaat uit mensen die heel gericht op zoek zijn naar informatie en kennis. Dat betekent dat je hier heel goed je expertise kunt laten zien en op die manier waardevolle, kwalitatieve leads kunt verzamelen.
Nadelen van SlideShare
SlideShare is de afgelopen jaren ernstig verwaarloosd door zijn eigenaren. Daardoor is het nogal in de vergetelheid geraakt. En SlideShare heeft helaas nog een nadeel: er staat veel spam in de commentaren onder de SlideShares. Het is vreemd dat Microsoft dit als SlideShare eigenaar niet onder controle heeft. Je zou zeggen dat dat eenvoudig te voorkomen moet zijn. Als ze eigenaren van presentaties de moeilijkheid geven om spam te blokkeren en inhoudelijk te reageren op valide reacties, zou het platform winnen aan betekenis en invloed.
Meer contentinspiratie
- Content maken voor LinkedIn
- Een strategische contentplanning en kalender maken
- Alles over LinkedIn marketing