Al drie jaar op rij horen we dat je niet meer om video content heen kunt. Die claims worden nooit echt waargemaakt, want andere content formats blijven relevant. Toch is het goed om video content voor YouTube, je site en social media een plek in je contentstrategie te geven. Lees waarom en hoe je dat zonder al te veel hoofdbrekens kunt doen.
In dit artikel lees je tips voor een succesvolle inzet van video content. YouTube speelt daarbij een belangrijke rol. Want als je investeert in het maken van video, dan is het plaatsen van die video’s op YouTube een logische stap en is het zonde om dat niet te doen. Door een video op verschillende plekken en manieren in te zetten verhoog je het rendement. Daarom lees je in dit artikel zowel tips voor video content in het algemeen als meer specifieke tips voor video’s op YouTube.
Voordelen video content
Er zitten heel veel voordelen aan video content. Natuurlijk is de combinatie van beeld en geluid ideaal om in korte tijd allerlei (complexe) boodschappen goed over te brengen. Maar er zijn meer voordelen:
- Met video win je aan zichtbaarheid. Mensen kijken en delen graag video en doen dat echt overal. Op YouTube, op websites en op social media.
- Mensen kopen bij mensen en video is persoonlijk en geeft lading aan je merk. Meer dan tekst dat doet.
- Met video werk je aan je vindbaarheid. Google toont bijvoorbeeld vaak video’s bovenaan de zoekresultaten. En YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine. Bovendien biedt video op je site een aantal seo voordelen.
Nadelen video
Er zitten geen nadelen aan de inzet van video in je contentstrategie. Techniek is geen bezwaar meer, nu je met een smartphonecamera al goede video’s kunt schieten die je gemakkelijk kunt monteren. Het enige obstakel is eigenlijk cameravrees, want veel mensen vinden het in het begin doodeng om voor de camera te staan. Maar de meesten geven vervolgens toe dat het snel went als je eenmaal over de drempel heen stapt.
In 5 stappen beginnen met video content
Heb je video nog niet of nauwelijks ingezet of wil de inzet van video content optimaliseren, doorloop dan de volgende 5 stappen:
1. Start vanuit je eigen contentstrategie
Welke onderwerpen wil je de komende tijd adresseren en welke lenen zich goed voor een video? Kijk vervolgens naar succesvolle artikelen op je website. Daar zitten ongetwijfeld onderwerpen tussen die zich goed voor video lenen. Kijk daarbij ook of je die onderwerpen kunt indelen in categorieën. Dat zijn mogelijke playlists voor YouTube.
De video’s die je gaat maken kun je vervolgens aan de bijbehorende artikelen op je site toevoegen, maar ze zijn ook heel geschikt voor social media en YouTube.
2. Bestudeer succesvolle kanalen en video’s
Als je een onderwerpenlijst hebt is het slim om te kijken welke video’s of kanalen over dit onderwerp het goed doen op YouTube. Kijk naar views en naar reacties om te zien wat mensen ervan vinden maar ook om te ontdekken welke aanvullende vragen er onder die video’s staan. Kun jij die beantwoorden?
3. Zet je in op YouTube? Kies een niche!
Hoe specifieker je niche, hoe beter mensen snappen welke video’s ze van je mogen verwachten. Dat zorgt sneller voor abonnees en als je zeker in het begin nog een beperkt aantal video’s hebt, is het goed als die onderling samenhangen. Dat zorgt voor meer views.
4. Maak een content & productieplan
Consistentie is belangrijk voor alle content, dus ook voor video. Als je werk maakt van een kanaal op YouTube, zorg dan voor een vast publicatieschema. Deel bijvoorbeeld elke week een video en plan die op een vaste dag. Misschien een dag die samenvalt met het verzenden van een nieuwsbrief (daarover straks meer).
5. Haak aan bij nieuws & actualiteiten
Dit is niet voor ieder bedrijf weggelegd, maar video’s die inhaken op nieuws doen het goed. Deze video content is ideaal voor social media, kan direct op de homepage van je site én krijgt meestal extra zichtbaarheid op YouTube. Het is dan wel essentieel om snel in te haken. Soms zie je bepaald nieuws wel aankomen, dus houd hier als het even kan rekening mee in je contentplanning.
Een YouTube kanaal inrichten
Het inrichten van een YouTube kanaal lijkt veel werk, maar het valt eigenlijk reuze mee. Het draait om 3 stappen: de homepage van je kanaal, de branding en de basis informatie die bij je merk en kanaal hoort. Onderstaande video laat in een paar minuten zien hoe je een YouTube kanaal inricht:
De Creator Academy van YouTube geeft je veel waardevolle informatie over succesvolle video content op YouTube. Dankzij korte video’s kun je over allerlei elementen snel leren hoe je dat het beste aanpakt.
Tips voor succesvolle video content
- De eerste seconden van je video helpen je kijkers beslissen of ze verder kijken of niet. Kom daarom direct ter zake in je video en vertel wat men in je video kan verwachten. en als je afsluit doe dat ook krachtig met een directe call to action
- Hoe langer mensen kijken, hoe beter. Dat geldt voor video’s op social media en op je site, maar vooral op YouTube. Kijktijd en het percentage van je video dat men kijkt is een belangrijke reden voor YouTube om je video als kijksuggestie te geven.
- Als een video direct veel views krijgt op YouTube, dan zal YouTube deze sneller aan meer mensen laten zien. Laat de publicatie van een nieuwe video daarom samenvallen met je nieuwsbrief of plaats direct social media links naar de pagina op je website waar de video embed is.
- Zowel op social media als op YouTube wil je dat mensen je video’s delen zodat je bereik groeit. Bedenk dan dat er 3 redenen zijn waarom mensen een video delen. Ze willen:
- Laten zien dat ze slim zijn
- Laten zien dat ze humor hebben
- De eerste of een van de eersten zijn die iets deelt
- Upload je een video naar YouTube, gebruik dan de beschikbare cards en calls to action. Je kunt een video wel op meer manieren gebruiken en eventueel het geluid apart inzetten als een podcast, maar benut de specifieke mogelijkheden van ieder platform.
- Verwijs vanuit de ene video naar gerelateerde andere video’s van jezelf voor meer views.
- Playlists worden beloond omdat ze het mensen makkelijk maken om meer te kijken. Heb je voldoende video’s en kun je ze indelen in subcategorieën, maak dan zeker verschillende playlists op je YouTube kanaal.
Vraag je bij iedere video af of die je autoriteit binnen een onderwerp versterkt of juist verwatert. YouTube houdt van autoriteit en gebruikt dat in het algoritme.
Tools voor video en voor YouTube
Er zijn tal van tools waarmee je video’s kunt editen en monteren, zie bijvoorbeeld dit overzicht met videotools.
Gebruik je Canva al voor visuals dan kun je het nu zelfs gebruiken voor video’s, compleet met grafische toevoegingen en met AI-handigheden. Zo kun je een serie stilstaande beelden achter elkaar monteren, korte videoclips aan elkaar rijgen of een video voorzien van een frame in je huisstijl.
Wil je echt werk maken van vindbaarheid van je video’s dan zijn er twee tools die je helpen. De eerste is Tube Buddy dat een video seo- en managementtool is voor YouTube. Daarmee kun je de vindbaarheid op YouTube vergroten.
De tweede tool is de video add-on van Yoast die je helpt om de vindbaarheid van je video in Google te vergroten.
Video content optimaal inzetten en hergebruiken
Het is echt zonde om een video slechts op 1 keer of slechts op 1 plek in te zetten. Kijk daarom of je video strategisch kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld:
- Gebruik een (deel) van een video in een social media story of in een YouTube story (nog niet voor iedereen beschikbaar).
- Embed een YouTube video op je site in een bijpassend artikel of maak een verzamelpagina met een serie YouTube video’s die samen een bepaald onderwerp adresseren.
- Overweeg of je het geluid of het script van een video kunt hergebruiken als podcast.
- Deel fragmenten of hele video’s op social media MAAR upload ze wel direct naar een account of pagina en plaats niet een link naar YouTube.
- Kijk of een van je video’s gebruikt kan worden als Facebook omslagvideo of maak hiervoor een specifieke video.
- Deel video’s op Instagram. Instagram kijkers hebben hun telefoon meestal verticaal vast. Kijk daarom of je een video zo kunt schieten dat een verticale uitsnede mogelijk is.
- Soms kun je stukjes video vertalen naar een Reel voor Instagram of een TikTok video.
Meer over video content
- Instagram Reels maken
- Video is onmisbaar in je contentstrategie
- Een omslagvideo voor Facebook