AI slim inzetten bij het maken van expertcontent

Met de komst van ChatGPT is de discussie over het gebruik van AI bij het maken van content en expertcontent in een stroomversnelling geraakt. In deze aflevering van de 100% Expert podcast staan daarom 4 vragen rond AI en content creatie centraal:

 1. Hoe kun je als expert of kennisleider AI optimaal inzetten?
 2. Kan AI je expertpositie schaden als ineens iedereen teksten over van alles kan maken?
 3. Hoe kan AI je positie ondanks dat juist versterken?
 4. Kan het gebruik van AI je positie in Google schaden?

 

AI en je positie in Google

Er wordt vaak gezegd dat content die door AI gemaakt is, door Google wordt bestraft met een lage positie. Dat is gelukkig niet waar en Google heeft daar zelf begin februari nog een handig artikel aan gewijd, wat je hier kunt nalezen. Google geeft daarin expliciet aan dat content die door of met AI gemaakt is, net zoveel kans in de zoekmachine heeft als content die exclusief door een mens gemaakt is. Maar Google stelt daar wel een belangrijke eis aan AI-content en dat is eigenlijk meteen je sleutel tot hoe je AI kunt inzetten.

 

Kwalitatieve en echt helpende content

Google vindt het dus prima als je AI-tools gebruikt bij het maken van content. Als die content maar van voldoende kwaliteit is en de lezer of kijker echt helpt.

En dan zijn we eigenlijk weer terug bij de regel die altijd al telde bij het maken van effectieve en vindbare content: maak iets waar iemand echt iets aan heeft. Of dat nu informatie, inspiratie of entertainende content is.

Bied daarin als het even kan jouw specifieke inzichten, data en voorbeelden om dat te illustreren. Dat betekent dat Google jouw content in feite net zo beoordeelt als de doelgroep voor wie je het maakt. Dus als je kwaliteit nastreeft voor je lezer dan zal dat voor het algoritme ook het gewenste positieve signaal opleveren.

AI is een hulpmiddel, gebruik het dan ook zo

Google ziet AI dus gewoon als een tool, zoals Word of een spellingchecker ook een tool is. Zo’n AI-tool als ChatGPT kun je dus gebruiken om snel en geautomatiseerd een tekst of iets anders te maken. Maar dat heeft meestal als resultaat dat er middelmatige content ontstaat die herhaalt wat elders al gepubliceerd is (en vaak beter).

Of je gebruikt het als middel om je content nog beter te maken. Met je eigen kennis en expertise als vertrekpunt. En dan is er dus echt niks mis mee om AI in te zetten.

 

AI als hulpmiddel voor betere content

Hoe zet je AI-tools dan in om de kwaliteit te vergroten? Dat heeft vooral te maken met checks, van:

 • De structuur van je tekst
 • Volledigheid van je tekst
 • Optimalisatiekansen voor vindbaarheid

Start daarom met je eigen kennis als uitgangspunt als je nieuwe content maakt. Of dat nu een tekst, video, podcast of iets anders is. Vaak maak je dan een outline voor jezelf waarin je de punten noteert die je wilt behandelen in die content. Met AI kun je vervolgens checken of je volledig bent in die outline of dat je misschien nog een belangrijk aspect over het hoofd ziet. Je kunt de structuur aanpassen en met een optimalisatietool (ook AI) kun je een seo-check doen.

Maar ChatGPT kan je ook helpen om je teksten wat uitnodigender te maken of meer conversiegericht. Dat is een kwestie van de juiste instructie/prompt geven. 

Verbeter wat AI heeft gemaakt of aangereikt

Natuurlijk kun je hele stukken tekst van ChatGPT overnemen. Of zelfs een hele tekst door ChatGPT kunnen laten schrijven. Toch zou ik dat niet aanraden om vier redenen:

1. Houterige teksten

Mij (en veel anderen)  valt op dat teksten van ChatGPT nog best houterig kunnen zijn. Daar kun je zelf wel veel aan doen door een aanvullende prompt te geven of door handmatige redactie. Maar vaak zie je nog aan een tekst dat die niet helemaal eigen is.

2. Factchecking blijft nodig

Er staan nog best vaak fouten in, dus feiten checken is geboden. ChatGPT meldt dat zelf ook, want af en toe worden de vreemdste fouten gemaakt.

3. Gebruik je eigen stem

Je wilt je doelgroep raken met hoe jij in jouw vak opereert. Dat betekent dat jouw eigenheid uit jouw teksten moet blijken. Daarom zou ik iedere geautomatiseerde tekst echt redigeren en zorgen dat jouw stem erin doorklinkt. Met de juiste prompt kun je overigens ChatGPT vragen om jouw tone-of-voice te analyseren aan de hand van een eigen tekst. Die uitkomst kun je vervolgens opslaan en steeds opnieuw toepassen om de juiste toonzetting te krijgen.

4. Jij hebt unieke kennis

Als expert of kennisleider ga je waarschijnlijk niet voor 13-in-een-dozijn content. In elk geval zal middelmatige content je niet helpen om een echte expertstatus te verkrijgen.

Voeg daarom jouw eigen unieke inzichten, mening en data toe en verrijk je content met voorbeelden uit jouw praktijk. Die zijn uniek en laten zien wat jij echt kunt betekenen. Ze hebben bovendien de beste overtuigingskracht en trekken mensen over de streep om jou of je bedrijf als dé expert te beschouwen en je vervolgens in te schakelen.

Unieke kennis toevoegen aan AI-content

Dat kan betekenen dat je nieuwe content iets anders gaat insteken en hier bijvoorbeeld de volgende elementen aan toevoegt of zo’n element als kern van je content maakt:

 • Persoonlijke ervaringen, situaties en voorvallen uit jouw praktijk.
  Zet ze dan zo in dat iemand daar iets van leert of geïnspireerd raakt.
 • Eigen inzichten, verkregen dankzij jouw specifieke ervaring.
 • Specifieke en eigen, unieke cases en voorbeelden.
  Case studies zijn hier een goed voorbeeld van. Die zijn altijd eigen en uniek en super leerzaam voor anderen. Bovendien leveren ze overtuigend bewijs.
 • Eigen onderzoeksdata of eigen combinaties en interpretaties van extern verkregen data
 • Een duidelijke eigen mening en visie, misschien wel tegendraads.
  Daarmee stoot je soms mensen af maar je spreekt er zeker mensen mee aan en dat worden vaak je leukste en beste klanten.

 

AI kan zeker helpen bij het maken van expertcontent

Zet dus gerust AI in bij het maken van content, want AI-tools kunnen je helpen om nog betere content te maken en dat is precies wat je wilt natuurlijk. Of dat nu gaat om de impact op je doelgroep of op Google.

Zorg alleen wel dat jouw content uniek is en jouw eigen stem en expertise erin doorklinkt. Doe je dat, dan kunnen AI tools echt een verrijking zijn van je content en de impact van je content alleen maar vergroten.

 

Om je te helpen en te inspireren vind je hier een overzicht met 10 top AI tools voor content creatie.

100% Expert Podcast

Een contentmarketing podcast voor ondernemers, kennisleiders en organisaties bij wie alles draait om de aanwezige kennis en expertise. Met strategisch advies en praktische handvatten over content en expertisemarketing.

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp