Is je lokale vindbaarheid wel OK?

Heb je een bedrijf met veel klanten uit de omgeving, dan is het slim om je lokale vindbaarheid goed op orde te hebben. Dat is op zich niet heel lastig, maar het vraagt wel tijd en aandacht.

Lokale vindbaarheid en seo

Mensen die op Google iets zoeken, krijgen eerst resultaten uit hun omgeving te zien. Dus als je geheel of gedeeltelijk afhankelijk van lokale of regionale klanten bent, is het zaak dat Google snapt dat je in die regio opereert. Maar er zijn meer plekken die door mensen gebruikt worden om in hun eigen omgeving naar een bedrijf of winkel te zoeken en ook daar wil je goed zichtbaar zijn.

Met de volgende stappen kun je de zichtbaarheid en vindbaarheid in je vestigingsplaats een goede boost geven. Of gebruik ze als checklist en kijk wat al op orde is en wat je nog kunt verbeteren aan je lokale vindbaarheid!

1. Een goede vermelding op je site

Zet je locatie duidelijk en correct op je website en vraag of je sitebouwer ervoor wilt zorgen dat zoekmachines deze informatie goed kunnen ‘lezen’. Je site moet dan schema.org tags gebruiken. Geen sitebouwer? Schaf de plugin voor lokale seo van Yoast aan. Dat kost enkele tientjes, maar het is een aanwinst om de lokale online vindbaarheid te verbeteren.

2. Verwerk de NAW in je titel

Je website heeft een titel en daarin kun je de plaatsnaam of regio terug laten komen. Bijvoorbeeld ‘warme bakker de Jong Ermelo’. Vermeld de plaatsnaam ook in de metadescription van de homepage van de website en je maakt nog duidelijker wat je werkplek is.

3. Een Google My Business account

Door je bedrijf aan te melden bij Google Business en je gegevens daar zo goed en volledig mogelijk in te vullen, geef je een luid en duidelijk locatiesignaal af aan Google. Met als extra bonus dat je ook een Google Plus box activeert: de prominente box die je rechts naast de zoekresultaten ziet staan met jouw bedrijfsinformatie. Het is niet ingewikkeld om dat te realiseren. De benodigde stappen vind je hier.

4. Een Facebookpagina

Veel mensen zoeken op Facebook, dus zorg dat je een Facebook pagina hebt én dat daar de juiste contactgegevens staan. In onderstaand voorbeeld van een Haarlemmer op zoek naar chocola, zie je dat een plaatselijke chocoladewinkel goed zichtbaar bovenaan staat.

lokale vindbaarheid op Facebook

 

5. Extra check op overeenstemming

Zorg dat je contactgegevens overal hetzelfde zijn. Dat lijkt een open deur, maar voor je het weet staat er op een account dat je weinig gebruikt toch nog wat verouderde gegevens.

6. Old school naslagwerken

Zorg dat je een correcte vermelding hebt in het telefoonboek (via places.nl). Je denkt misschien dat die niet meer gebruikt wordt, maar er zijn nog steeds gebruikers. Bovendien is deze vermelding meestal goed vindbaar en wordt de vermelding gebruikt door andere overzichtsgidsen. Een basisvermelding is gratis.

Denk ook aan websites als openingstijden.nl en nextdoor.nl als je een correcte vermelding zoekt. Kijk daarbij wel uit voor beunhazen en ga niet zomaar in op vermeldingsvoorstellen die via telefoon of mail binnenkomen. Check eerst of er een gratis basisvermelding is (als die er niet is, is dat een slecht teken). En veel van die voorstellen betreffen sites die niet of nauwelijks gebruikt of gevonden worden.

Heb je plaatselijke leveranciers, sponsor je een club of zit je met andere ondernemers in een ondernemersnetwerk of winkeliersvereniging. Vraag of ze naar je willen linken. Het is een extra signaal naar Google dat jouw bedrijf ook een regionale speler is.

8. Vraag recensies

Sommige mensen zullen uit zichzelf een recensie achterlaten op bijvoorbeeld je Facebook pagina. De kans is reëel dat dat om uitschieters gaat: mensen hebben of een klacht of zijn naar hun idee bovenmatig goed geholpen. Maar recensies die ‘gewoon’ blij zijn en je bijvoorbeeld best 3 of 4 sterren willen geven, zullen lang niet altijd zelf op het idee komen om dat te doen. Vraag daarom actief om een recensie en geef mensen de optie om dat op je Google Business pagina of je Facebook pagina te doen. Indien relevant kan het uiteraard ook op Yelp, Tripadvisor, Trustpilot of andere review website.

beter vindbaar training

Jouw website straks veel beter vindbaar?

Bestel de online masterclass ‘Beter vindbaar met content’
voor slechts €37. En ontdek hoe jij met jouw content de
vindbaarheid van je site straks structureel verbetert.

9. Actief op social media

Als je bedrijf naast Facebook nog andere social media accounts gebruikt, zorg dan dat de adressen daar helemaal correct zijn en overeenkomen met die op je site. Het zijn kleine, extra signalen over je vestiging.

10. Public relations

Iedere lokale krant of tijdschrift heeft ook een website, dus met een gerichte PR-actie snijdt het mes aan twee kanten. De papieren versie zal jouw actie of bedrijf tijdelijk gericht onder de aandacht brengen van de lezers. Tegelijkertijd zorgt de online versie voor een langdurig bestaand bericht online en meestal ook een extra inkomende link. Vergeet ook de lokale blogs over stad of regio niet en benader hen ook met een persbericht of een gerichte mail. Het zijn goede opties om je zichtbaarheid te vergroten en online je lokale betekenis te onderstrepen.

Lokale vindbaarheid tips samengevat

Met deze 10 punten kun je snel nalopen waar je lokale vindbaarheid verbeterd kan worden en hoe je dat voor elkaar krijgt.

  1. Vermeld je fysieke locatie op je site
  2. Neem (een deel van) je NAW-gegevens op in de titel van je site en in de metadescription
  3. Zorg voor een Google Mijn Bedrijf account
  4. Maak een Facebookpagina aan mét het correcte adres
  5. Zorg voor consistentie in je adresgegevens
  6. Claim je plek in lokale gidsen
  7. Zorg voor lokale inkomende links
  8. Vraag om recensies op social media en review websites
  9. Wees actief op social media
  10. Maak gebruik van lokale PR

Meer over beter vindbaar worden

 

 

Interessant artikel? Deel het!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp