Zero-click content is een van de content trends van dit jaar. En het is een belangrijke trend als je content op social media plaatst. Waar het bij zero-click content namelijk om draait, is dat je kiest voor content zonder link. Dus zonder een link die mensen naar je website stuurt, naar een linktree of naar iets anders. Gebruik je namelijk wel links op social media dan heeft dat twee grote nadelen. Bovendien zijn er heel goede alternatieven waarmee je toch jouw boodschap extra goed voor het voetlicht kunt krijgen.
In onderstaand artikel en podcastvideo ontdek je hoe jij zero-click content kunt benutten en minder afhankelijk wordt van linkberichten.
Nadelen van linkberichten op social media
Op social media kun je beter geen links plaatsen die mensen naar content buiten het betreffende platform sturen. Doe je dat wel, dan krijg je te maken met twee grote nadelige effecten.
Het eerste grote nadeel is dat social media berichten met externe links meestal minder bereik geven. Want jouw link stuurt iemand weg van het platform waar ze op zitten, maar social media willen mensen juist op het platform houden. Door advertenties en data te verkopen van die gebruikers te verkopen verdienen ze immers hun geld.
Het tweede nadeel van linkberichten op social media is dat de gebruiker daar meestal helemaal niet op zit te wachten. Die scrolt lekker door een tijdlijn en zoekt vermaak, inspiratie, wat handige tips of wil weten wat vrienden of connecties doen. Dus die wil helemaal niet van het platform af. De belofte bij je linkbericht moet echt heel aantrekkelijk en relevant zijn wil je publiek gaan klikken.
Dus als je linkberichten op social media vermijdt komt dat ten goede aan je bereik én bedien je een groot deel van je publiek ook veel beter.
Hoe kun je dan toch het nieuws, artikelen en aanbiedingen die op je site staan goed aanbieden aan je social media publiek? Daar zijn drie oplossingen voor. Welke oplossing het best is hangt af van wat je doel met je bericht is en wat je verhaal is.
Benut een 1-op-1 kopie
De eerste oplossing ligt zo voor de hand dat het vaak niet eens gebeurt. Dat is dat je een heel erg banaal en dat is dat je een één-op-één kopie maakt van de inhoud op je site die je graag wilt delen via social media. Dus je hebt een artikel of een nieuwsbericht op je website staan en je neemt dat één-op-één over.
Nou gaat dat niet altijd, want het hangt af van het platform waar je zit en hoeveel woorden of karakters je daar mag plaatsen. Maar op LinkedIn kan dit heel goed door de inhoud van je website opnieuw te publiceren als een LinkedIn artikel. Zo’n LinkedIn artikel biedt bovendien nog extra voordelen qua vindbaarheid.
Ook op Facebook kun je behoorlijk lange berichten plaatsen. Alleen ben je daar qua lengte en inhoud wel beperkter.
Dus de een-op-een-kopie is een snelle en gemakkelijke oplossing, maar je kunt die niet overal gebruiken. Wil je het verhaal ook delen op de andere platformen, gebruik dan een van de andere oplossingen.
Gebruik een samenvatting of fragment
Heb je minder ruimte voor tekst op een platform, bijvoorbeeld op Instagram, kies er dan voor om een samenvatting te gebruiken. Vat zelf de kern van je verhaal samen en plaats dat op zo’n manier dan mensen de hele boodschap meekrijgen, maar dan in een beknopte versie.
Daarnaast kun je ook een veelzeggend fragment uit je artikel halen dat recht doet aan de strekking van je verhaal. Vaak kun je dan meerdere fragmenten gebruiken, waardoor je extra content hebt om gedurende langere tijd te delen waarmee je aandacht vraagt voor jouw boodschap.
Kies voor een ander format
De derde oplossing waarmee je uitgaande links vermijdt vraagt meer werk, maar is wel heel erg lonend. Je kiest dan voor een ander format en dan liefst een format dat zich heel goed leent voor het platform van je keuze. Vaak wordt een bericht op je site dan een video, want een video doet het goed op social media en bovendien heb je nagenoeg onbeperkte ruimte.
Maar staart je niet blind op video. Je kunt namelijk op LinkedIn en Instagram ook goed kiezen voor een carrousel. Die doen het daar heel goed, soms zelfs beter dan video. Zo’n beeldcarrousel kun je op Facebook gebruiken als fotoalbum.
Hieronder zie je een voorbeeld van een carrousel waarin de belangrijkste elementen van mijn artikel op Frankwatching te lezen zijn.
Een derde format dat werkt is een staande visual waarin je de highlights uit je artikel samenvat. Dat werkt op Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest.
Zijn links op social media dan helemaal taboe?
Het is gelukkig niet zo dat links helemaal off limit zijn op social media. Stel nou dat je weet dat het op je website precies zo staat als jij het hebben wil, met misschien extra links of acties. Dat kun je met bovenstaande oplossingen dan waarschijnlijk niet reproduceren. Kies dan toch voor een bericht met link naar je website of andere plek.
Maar doe het dan met mate. Dus alleen als het heel doeltreffend is en eigenlijk niet anders kan. En wissel zo’n linkbericht af met voldoende andere formats die wel supergoed passen bij het algoritme en de scrollende gebruiker. Stel dat je daarvoor een video of een beeldcarrousel hebt geplaatst die het goed heeft gedaan en een behoorlijk hoog bereik had. Dan is het negatieve effect aan het begin van een linkbericht vaak iets minder nadelig qua negatief bereik. Bedenk dan wel hoe je het voor de gebruiker toch aantrekkelijk maakt om te klikken en dus weg te gaan van de tijdlijn waar hij op zit.
Zero-click content op social media
Al met al is zero- click content op social media belangrijk omdat het in het belang is van het algoritme, maar ook van die gebruiker op social media. Als je erover nadenkt en de alternatieve oplossingen gebruikt, dan merk je zeer waarschijnlijk dat je daar ook heel veel dingen mee kunt doen om jouw verhaal toch op een hele goede manier over te brengen. Daarmee groeit je bereik én de impact van je content op social media!
Meer over social media content
- Social media trends 2025 en wat ze betekenen voor jouw content
- Tips voor een social media strategie