Welke social media trends zijn er in 2025 in Nederland en hoe speel je daar slim op in met je content?
Veel trendartikelen verschijnen aan het eind van een jaar, maar ik wacht liever tot het jaar echt loopt. Dan krijg je vaak een net iets beter beeld van wat er speelt en gaat spelen.
Social media trends zijn belangrijk omdat ze je helpen om extra effectief te zijn op social media. Aan de andere kant moet je je ook niet gek laten maken. Als je content deelt die van waarde is voor je doelgroep, dan heb je de race al grotendeels gewonnen. Wel kunnen trends je social media content net wat extra power geven omdat je bijvoorbeeld beter in speelt op wensen en op het algoritme.
In het artikel en de podcastvideo ontdek je welke voorspelde social media trends nog steeds hout snijden in 2025.
De belangrijkste social media trends in 2025
- Korte video’s
- Content zonder links
- Inspelen op zoekgedrag
- Empathische content
- Persoonlijke profielen en persoonlijkheid
- AI content
- Exclusiviteit en niches
1. Korte & verticale video’s
Korte video’s geven mensen in weinig tijd iets wat ze leuk of interessant vinden (en een dopamineshot waardoor ze maar blijven scrollen). Dat verklaart voor een groot deel het succes van korte video’s op social media. Hier draait het vooral om verticale video’s zoals Reels, TikToks, YouTube Shorts. Daarnaast zijn ze populair op LinkedIn en Pinterest.
2. Content zonder links
Wanneer je content zonder linkjes naar een website plaatst vinden wordt dat door bijna alle social media beloond met een hoger bereik van het bericht in kwestie. Maar er is nog een reden om meer content zonder links te plaatsen op social media. De bekijker van deze content wil vaak helemaal niet van het social media platform af en wil ter plekke je verhaal of boodschap tot zich nemen. Dus voorzie in die behoefte en pas het format van je social media bericht zo aan dat je wel je verhaal kwijt kunt, maar daar geen links voor nodig hebt. In dit artikel lees je tips voor slimme social media content zonder links.
3. Inspelen op zoekgedrag
Er zijn twee soorten social media gebruik: scrollen en zoeken. Vaak richt je je op de scrollers en maak je content die een groot bereik kan realiseren. Met pakkende formats en haakjes.
Maar we zien social media meer en meer als zoekmachine gebruikt worden. YouTube is daarvan het meest opvallend; daar wordt veel en vaak gericht gezocht. Maar ook op andere platformen zien we het meer. Denk dan aan TikTok, maar ook aan LinkedIn en Facebook. Speel in op die trend en bedenk waar je voor welke content goed vindbaar zou willen zijn. Vervolgens hangt het van het platform af, hoe je dat bereikt.
4. Empathische content
In een tijd waarin er bizar veel content gemaakt wordt, inclusief content die veel van hetzelfde heeft, snakken mensen naar iets anders. Het antwoord op deze onpersoonlijke content is empathische content. Dat is content die op een diep emotioneel niveau herkenning oproept en daardoor voor verbinding zorgt.
Met empathische content zorg je dat mensen zich gezien voelen en weten dat hun vragen en problemen erkend en herkend worden. Een manier om dat te doen is om op social media je merkwaarden tot leven te laten komen, zodat mensen die herkennen en kunnen ontdekken of zij iets met jouw organisatie gemeen hebben. Maar er zijn meer manieren om empathische content te maken.
5. Persoonlijke profielen en persoonlijkheid
Op meerdere platformen zie je dat persoonlijke profielen het beter doen dan bedrijfsaccounts. LinkedIn is daarvan een goed voorbeeld, maar het geldt ook voor Facebook en Instagram.
Daarnaast willen een connectie voelen met de afzender van de content. Wees daarom niet bang om persoonlijkheid te tonen. Bijvoorbeeld door de mensen achter de organisatie aan het woord te laten en in beeld te brengen. De tijd waarin een organisatie zich op een bedrijfsaccount achter een corporate logo kon verschuilen is echt voorbij.
6. AI-content
Steeds meer content zal een AI-component hebben of zelfs helemaal door AI gemaakt worden. Dat hoeft niet tot onpersoonlijke berichten te leiden. Het hangt er maar net vanaf hoe je AI-tools gebruikt.
Met AI kun je jouw social media content bijvoorbeeld een visuele twist geven zonder dat je daar een designer met complexe tools voor nodig hebt. Of AI geeft je een net wat prikkelender idee voor een titel of insteek.
Pas alleen op dat het niet te gelikt of te gekunsteld over komt. Als je kijkt naar de social media trends met empathische content en persoonlijkheid, dan doet te gekunstelde content afbreuk aan je authenticiteit. Zorg dus dat je die authenticiteit en persoonlijkheid behoudt en gebruik AI om je content net iets bijzonders of extra’s te geven, zodat het eruit springt.
7. Exclusiviteit en niches
Mensen maken graag deel uit van de inner circle van een persoon of bedrijf. Dat kun je bevorderen door je fans, volgers of connecties af en toe iets bijzonders te geven. Een blik achter de schermen, een exclusieve video of iets anders dat beperkt verkrijgbaar is.
Door een exclusieve community rond jou of je merk te creëren, maak je je eigen club. Je gaat weg van het massale karakter dat je op social media toch al gauw hebt. Daardoor schep je veel meer een band met (een deel van) je volgers.
Met een kleinere community creëer je een specifieke niche en dat haakt in op een andere trend: mensen willen weg van het massale en contact hebben met gelijkgestemden over zaken die echt iets voor hen betekenen.
Populaire social media kanalen in Nederland
Ieder jaar vinden verschuivingen plaats in het social media gebruik in Nederland. Het is handig om daar rekening mee te houden als je social media marketing inzet. Dit zijn enkele belangrijke verschuivingen die Newcom signaleert in het jaarlijkse social media onderzoek:
- We besteden steeds meer tijd op social media, maar wel op minder platformen. Gemiddeld zitten we op 2,0 platform (dat was 2,4).
- De populariteit van kleine platformen die eerder zo groeiden, is gedaald.
- X verloor 14% van zijn gebruikers, Facebook 2%.
- TikTok, Instagram, LinkedIn en WhatsApp groeien door
- Nederlanders zien social media als negatief voor hun welzijn (maar dat leidt nog niet echt tot minder gebruik).
Inspelen op social media trends
Het is gemakkelijk om enthousiast te worden van nieuwe social media trends. Maar het kan ook een valkuil zijn, omdat je dan mogelijk dingen doet die niet aansluiten bij je merk of je doelen. Of omdat je berichten gaat maken waar je je niet comfortabel bij voelt. Kijk daarom altijd eerst naar je marketingdoelen en hoe social media daaraan bij kunnen dragen. Kies vervolgens de content en de social media trends die daar bij passen.
Meer over social media marketing
- Tips voor een social media contentstrategie
- Stappenplan social media kalender