Als je weet wat de contenttrends voor de komende periode zijn, dan kun je daar op inhaken en de kansen die ze bieden benutten voor jouw content. Voor 2025 zie ik 7 contenttrends die een rode draad hebben. Die rode draad is aan de ene kant AI en wat het faciliteert en aan de andere kant het tegengas die AI van je vraagt. Want door de enorme hoeveelheid AI-content, stijgt de vraag naar andere soorten content en wordt nog belangrijker om ervoor te zorgen dat jouw content met kop en schouders boven concurrerende content uitsteekt.
7 contenttrends voor 2025
Alles bij elkaar zijn dit de content trends die belangrijk worden in 2025:
- AI voor je contentstrategie
- Nog meer inzet op video
- Overal vindbaar zijn
- Content vecht om aandacht en interactie
- Empathische content die verbindt
- Zero click content: geen linkjes pluggen
- Exclusieve content voor superfans
1. AI voor je contentstrategie
AI evolueert van een middel waarmee je content maakt naar een krachtig strategisch instrument. AI helpt je namelijk ook heel goed bij het aanscherpen van je marketing- en contentstrategie. Het ontdekt bijvoorbeeld patronen in data die voor mensen minder zichtbaar zijn, assisteert bij het opstellen van buyer persona’s en brengt de customer journey in kaart. Dat helpt je als je wilt weten welke content nu echt goed presteert. Of dat nu je eigen content is of die van content concurrenten.
2. Nog veel meer video
Dankzij AI-tools is het nog makkelijker om videocontent te maken. Misschien zet je het tot nu toe mondjesmaat in, maar dankzij AI kun je bijna niet meer misgaan met je video’s. Als het idee achter je video maar goed is. Want AI helpt je om je video te editen en bijvoorbeeld het geluid-of de beeldkwaliteit nog iets op te poetsen. Je kunt gemakkelijk extra foto’s, stickers of ander materiaal aan je video toevoegen. En het omzetten van een wat langere video naar korte fragmenten voor social media is appeltje-eitje.
3. Vindbaar op elk platform
SEO verandert en breidt zich steeds meer uit van zoekmachines als Google naar vindbaarheid op meerdere platforms. Denk dan aan vindbaar zijn op sociale media, op YouTube en in AI-gedreven zoekhulpen zoals Perplexity en ChatGPT. Als je wilt dat je content niet alleen vindbaar is via Google zodat je minder afhankelijk bent van deze ene zoekmachine, ga dan kijken op welke andere plekken je vindbaar wilt zijn en pas je strategie daarop aan.
4. Content vecht nog meer om aandacht en interactie
Het fenomeen ‘content shock’ dateert al uit 2014 en laat zien hoe de hoeveelheid online informatie exponentieel groeit. Iedere dag verschijnen 4,6 miljard stuks content. Recent onderzoek toont aan dat een groot deel van de gepubliceerde content nauwelijks bereik of engagement genereert.
5. Empathische content die verbindt
In zo’n oceaan van content is het vermogen om de juiste snaar te raken cruciaal. Een manier om dat te doen en om je te onderscheiden is het inzetten van empathische content. Die content resoneert op emotioneel niveau en creëert een gevoel van herkenning en verbinding. Authentieke verhalen, oprechte interesse in je doelgroep en het delen van je eigen waarden zijn effectieve manieren om zo’n verbinding te maken.
6. Zero-click content: geen linkjes pluggen
De trend van zero-click content zet door. Deze aanpak speelt in op de behoefte aan snelle informatie en entertainment, zonder dat de gebruiker hoeft door te klikken en de plek waar hij was (social media of inbox) te verlaten. Het uit zich ook in content die direct to the point komt. Val bij een langer blogartikel direct met de deur in huis en begin met een samenvatting of inhoudsopgave zodat iemand direct ziet wat er te halen valt. Social media posts zonder externe links krijgen bovendien een veel groter bereik dan berichten met uitgaande link, Pinterest uitgezonderd. Beperk daarom het aantal links en doorklikacties dat mensen nodig hebben om de kern van jouw waardevolle content tot zich te nemen.
7. Exclusieve content voor je superfans
De groeiende populariteit van platforms als OnlyFans illustreert de vraag naar exclusieve content. Dat is content die niet openbaar is of waarbij een selecte groep mensen eerder toegang krijgt dan anderen. Het voordeel is dat minder afhankelijk wordt van algoritmes en een hechte band opbouwt met je meest betrokken volgers. Vermijd wel de valkuilen van traditionele gated content en focus op echte meerwaarde voor je publiek.
Betekenisvolle contenttrends
Kies in 2025 de contenttrends die jou aanspreken en in jouw organisatie en situatie van betekenis kunnen zijn. Je hoeft ze echt niet allemaal te gebruiken om succesvol te zijn. Het is net waar jouw doelgroep op wacht en waarmee je je kunt onderscheiden van concurrerende content 2025. Probeer daarbij wel om AI slim en strategisch in te zetten, omdat je daarmee meer bereikt in minder tijd.