Van videocontent wordt al jaren gezegd dat het belangrijk is. Maar komend jaar wordt het echt onmisbaar. Daarom geef ik je hier 7 manieren om succes te boeken met videocontent in 2024. Inclusief manieren die je kunt toepassen als je cameraschuw bent of denkt dat het teveel technisch gedoe is. Spoiler alert: dat valt reuze mee!
Lees het artikel of beluister de podcast.
Voordelen videocontent
Het belangrijkste voordeel van videocontent is dat het zich leent voor het realiseren van uiteenlopende marketingdoelstellingen. Dat kan het vergroten van je bereik en naamsbekendheid zijn. Het realiseren van interactie en leads. En zeker ook sales en gedragsverandering.
Maar videocontent biedt meer voordelen:
Videocontent is authentiek
Kijkers krijgen een gevoel bij wie de mens achter de kennis en de organisatie is. Ze leren je kennen, waarderen en vertrouwen. Video doet dit beter dan tekst.Video’s zijn multi-inzetbaar
Je kunt het zowel op social media, als je website als in e-mails inzetten. En laat ik YouTube dan even apart benoemen, zie punt 3Video’s zijn vindbaar en indexeerbaar
Mensen zoeken niet alleen in Google, maar zoeken meer en meer op social media én vooral op YouTube.
Dus je kunt video links laten liggen, maar de kans is reëel dat als concurrenten dat niet doen, je wel flink op achterstand komt te staan.
7 tips voor videocontent in 2024
Nu ben ik niet van de bangmakerij en wil ik je vooral enthousiast maken over de kansen én de mogelijkheden om video gemakkelijk en succesvol toe te gaan passen:
- Maak gerichte videocontentkeuzes
- Kies je startformaat met zorg en houd het simpel
- Je telefoon is je beste vriend bij videoproductie
- Ga voor kort en ultrakorte video
- 3 ingrediënten voor echte impact met video
- Zet ‘stille’ video’s in
- Hergebruik videocontent
1. Gerichte keuzes in videocontent
Voor je met video aan de slag gaat zou ik een aantal keuzes maken. Want die keuzes bepalen of je video’s bijdragen aan het realiseren van je doelen met content. Maar deze keuzes bepalen ook of je het volhoudt. Die keuzes baseer je op drie vragen:
- Hoe sluit video aan bij het verhaal dat ik wil vertellen?
- Wat zoekt mijn doelgroep in video’s over mijn expertise?
- Wat doen je concurrenten met video en hoeveel concurrentie is er?
Leer van wat anderen doen en laat je inspireren. Bij zo’n analyse kun je bijvoorbeeld ontdekken dat concurrenten nog weinig met videocontent doen. Zo zie je nog vaak dat concurrenten YouTube Shorts nog helemaal niet inzetten. Maar die zijn vindbaar, ideaal voor korte kennistips en zijn vaak een brug naar langere video’s met meer diepgang.
Zo kom je zeker op goede ideeën voor videocontent in je contentplan voor 2024.
2. Kies je videoformat met zorg
Bij je videokeuzes hoort ook een keus in videoformat, want je hebt de keus uit staand, liggend of vierkant. Nu kun je een staande of liggende video vrijwel altijd omzetten naar een vierkante versie, dus die laat ik hier buiten beschouwing.
Maar staand versus liggend is een vrij fundamentele keuze en die hangt helemaal af van:
- Waar ga je de video plaatsen?
Op veel social media wint een staande video het, maar op websites, in e-mails, webinars en op YouTube overheersen de liggende video’s. - Wat is het doel van je video?
Staande video’s op social media zijn vaak kort en gericht op bereik. Maar wie weet wil je langere video’s inzetten omdat je daarin meer verdieping kunt brengen. Dan kan een liggend format beter zijn.
3. Gebruik je telefoon als productieassistent
Hier zeg ik op zich niks nieuws mee, ware het niet dat er de laatste tijd steeds meer tools bijgekomen zijn die je op je telefoon kunt gebruiken. Ondertiteling gaat steeds makkelijker en automatischer en veel videosoftware heeft een app-versie voor je telefoon. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat telefoons steeds betere camera’s hebben gekregen met meer mogelijkheden. En dat mensen die kwaliteit helemaal prima vinden. Twee dingen zijn wel in technisch opzicht belangrijk: het licht en het geluid. Film met natuurlijk licht en zorg eventueel voor extra licht. Zorg daarnaast voor goed geluid, want slecht geluid is een afhaker. Gebruik bijvoorbeeld een extra microfoontje dat je aan je kleding vastmaakt Editen hoeft echt niet altijd. Je kunt een video in 1 take of in enkele korte takes achter elkaar opnemen, zeker de wat kortere video’s. Dan vragen ze eigenlijk alleen nog een omslagfoto of thumbnail en mogelijk een afsluitend beeld met een call to action.4. Kies voor korte of ultrakorte video
Korte video’s zijn al een tijd populair en zullen dat nog wel even blijven. Met korte video bedoel ik alle video’s tussen de 8 en 60 seconden. Ik houd 60 seconden als bovengrens aan omdat dit de limiet is voor een YouTube Short. De ondergrens van 8 seconden is een beetje arbitrair, maar dat is omdat ik een TikTok van 8 seconden zag die meer dan 10 miljoen views had. Maar die vooral zorgde voor een stijging van het sitebezoek met 1400% en de sales van het product vertienvoudigde. Dus je kunt resultaat boeken in 8 seconden, maar misschien ook wel in 6 of 7. Met dit soort korte video’s en als je een staand format gebruikt, kun je een korte video dus plaatsen als Reel, als TikTok en als YouTube Short.5. Echt impact maken met videocontent
Als je video inzet moet het uiteraard wel effect hebben. Dat betekent dat je niet alleen wilt dat zoveel mogelijk mensen uit je doelgroep hem zien, maar dat die mensen er ook zoveel mogelijk van zien. Dus niet dat ze na 2 seconden alweer afhaken. Je wilt ook niet dat kijkers je na afloop weer direct vergeten. Dat betekent dat iedere video altijd de volgende ingrediënten moet hebben om effectief te zijn:- Een haakje die binnen enkele seconden duidelijk maakt wat je deelt in de video en waarom iemand vooral moet blijven kijken.
- Een middenstuk met tips, achtergrond of inspiratie Breng dat zo uitnodigend mogelijk. Op een persoonlijke manier zodat mensen je leren kennen of inspirerend, maar liever niet langer dan nodig.
- Eén call to action als afsluiting Wat wil je dat de kijker doet? Naar je site gaan? Iets downloaden? Zich abonneren of je volgen? Meer dan 1 call to action geeft keuzeverlamming.
6. Stille videocontent
‘Stille’ videocontent draait om video’s waarin geen mensen aan het woord zijn. Dat is ideaal als je cameraschuw bent of als het in je organisatie lastig blijkt om de juiste mensen voor de camera te krijgen.
Het zijn video’s waarin het bewegend beeld op zich helemaal of bijna voldoende is om je punt te maken. De beelden kun je aanvullen met effecten en met korte tekstjes.
Bij een stille video kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Een serie foto’s of visuals die je animeert tot video
- Een carrousel die je exporteert als videobestand (kan in Canva)
- Een aantal videoshots die je achter elkaar plakt en waarbij je korte tekstjes toevoegt. Dat kunnen omgevingen, mensen aan het werk of evenementen zijn.
7. Videocontent slim hergebruiken
Video kun je goed hergebruiken op verschillende platformen of kanalen. Of je knipt een langere video op in enkele korte fragmenten. Andere content kun je eveneens hergebruiken door deze te vertalen naar videomateriaal. Hierboven las je al de carrousel die je als video kunt exporteren. Maar je kunt ook een element uit een blog inzetten als korte video. Of de kern van een artikel samenvatten in een wat langere video.
Overweeg zeker om een YouTube kanaal te starten of verder in te vullen, zodat een video daar ook voor je aan het werk kan. En kijk of een video iets toevoegt aan een blog op je site. Door videocontent slim te hergebruiken haal je maximaal rendement.
Videocontent in 2024 inzetten
Ik hoop dat ik je met deze 7 tips geïnspireerd heb om de komende maanden echt werk te maken van video en dat je anders gaat kijken naar de barrières die je misschien tot nu toe weerhielden om met videocontent aan de slag te gaan.
Lees hier meer over:
- Het hergebruiken van grote content zoals lange video’s, whitepapers et cetera
- Tips voor het analyseren van content van concurrenten