BETER vindbaar = BREDER vindbaar

Hoe word ik beter vindbaar? Dat is een veelgestelde vraag die op zich goed is. Alleen mist er iets belangrijks in deze vraag. Want beter vindbaar zijn hangt sterk samen met breder vindbaar zijn. En veel mensen denken bij vindbaarheid toch vooral aan vindbaarheid in Google. En dat is zo zonde, want het zoeklandschap verschuift. Ja, Google is nog steeds de belangrijkste plek waar mensen zoeken, maar ik durf te redden dat jouw doelgroep ook op andere plekken zoekt. Bijvoorbeeld op social media, op YouTube of met hulp van AI-tools.

Als je je dus uitsluitend richt op vindbaarheid in Google, loop je kansen mis. En daar kun je op zich wel van profiteren met enkele gerichte keuzes en stappen. Dat kost wel iets meer moeite, maar het goede nieuws is dat veel vindbaarheidsacties op meerdere zoekplekken rendement opleveren.

Lees verder onder de video of bekijk de video als je dat prettiger vindt.

Bredere kijk op vindbaarheid

Waar Google jarenlang heer en meester was als het ging om zoekgedrag zie je steeds meer verschuivingen naar andere zoekkanalen. Kanalen die door veel doelgroepen naast Google gebruikt worden. Dan is het dus slim om te werken aan vindbaarheid op verschillende plekken met acties die op meerdere plekken rendement opleveren

Voor kennisondernemers en organisaties die hun expertise beter én breder vindbaar willen maken kun je dan denken aan vindbaarheid op:

  • Google (nog steeds)
  • YouTube
  • LinkedIn
  • AI-tools als ChatGPT en Perplexity

 

Vindbaarheid via Google

Bij vindbaarheid in Google spelen veel factoren een rol. Kort gezegd probeer je er dan voor te zorgen dat je website zoveel mogelijk autoriteit opbouwt. Door de beste antwoorden te geven op zoekvragen, door te bouwen aan inkomende links, duidelijke interne structuur en een technisch goede site. En door on-page seo factoren zo goed mogelijk te benutten. Bijvoorbeeld door (antwoorden op) zoekvragen terug te laten komen in de titel, url, koppen en uiteraard inhoud.

 

Vindbaarheid via YouTube

YouTube is na Google en Google afbeeldingen het belangrijkste zoekplatform. Het zoekalgoritme van YouTube vertoont een aantal overeenkomsten met dat van Google. Daar kun je rekening mee houden door:

  • Zoekvragen waar je op gevonden wilt worden terug te laten komen in de titel en beschrijving

  • Het onderwerp duidelijk te benoemen aan het begin van de video

  • De video zeker aan het begin boeiend te houden zodat mensen lang kijken

  • Tags en AI tools te gebruiken waardoor je je richt op passende zoektermen

  • Sterke, herkenbare thumbnails te ontwerpen

Vindbaarheid via LinkedIn

Wil je je expertise beter en breder vindbaar maken op social media, dan denk je al snel aan LinkedIn. Bij vindbaarheid kun je je dan richten op:

  1. Individuele profielen van toonaangevende mensen in je organisatie
  2. Je bedrijfspagina
  3. Je content op LinkedIn

 

1. Vindbaarheid van LinkedIn profielen

Belangrijke elementen voor een goed vindbaar LinkedIn profiel zijn de kopregel, introductie en werkervaring. Zorg dat daar termen in staan waar je op gevonden wilt worden en die van belang zijn voor jouw doelgroep. Daarnaast wordt een profiel beter zichtbaar en vindbaar als je consistent content plaatst en inhoudelijk reageert op andermans content.

 

2. Vindbaarheid LinkedIn bedrijfspagina

De vindbaarheid van een LinkedIn bedrijfspagina kun je net als bij een profiel optimaliseren via de kopregel, infosectie en met bedrijfspagina-content.

 

3. Vindbaarheid LinkedIn content

LinkedIn content is uiteraard vindbaar op LinkedIn, maar wordt ook goed geïndexeerd in Google. Dat geldt voor LinkedIn artikelen, maar zelfs voor bijdragen met een korte video. Dus met vindbaarheid van je LinkedIn content kun je twee vliegen in een klap slaan. Zorg er dan voor dat belangrijke keywords duidelijk in je titel en in de inhoud van je bijdrage staan. Gebruik ook de alt-tekst optie als je een afbeelding plaatst. Hashtags schijnen nauwelijks nog van invloed te zijn op vindbaarheid.

 

Vindbaarheid via AI

Steeds meer mensen zoeken ook in AI-tools zoals ChatGPT, Perplexity, Claude of Gemini. Maar dit verschilt nog sterk per doelgroep. Marketeers, contentmakers en ondernemers zijn bijvoorbeeld sneller geneigd om AI te gebruiken als ze iets willen weten.

Hoe je vindbaarheid via AI-tools verbetert, verschilt per tool. Een tool als Perplexity zoekt net als de Google zoekmachine online naar antwoorden. Ben je goed vindbaar in Google, dan noemt Perplexity je ook vaak als bron en in een antwoord.

Andere AI-tools krijgen af en toe een update waarbij de informatie die op dat moment aan de AI is ‘gevoerd’ gebruikt wordt. Dan speelt de frequentie waarin je online genoemd wordt een rol: hoe vaker andere websites jou of je organisatie noemen, hoe groter de kans dat je in hun bronnen voorkomt. Dat bereik je bijvoorbeeld door inzet van PR of met gastblogs of gastoptredens

goed vindbaar op meerdere plekken dankzij synergie

Breder vindbaar met deze aanpak

Het is altijd griezelig om voor vindbaarheid afhankelijk te zijn van één platform zoals Google. Als er iets wijzigt of als je website ‘straf’ krijgt, dan heb je direct veel minder bezoekers. Daarom raad ik je aan om altijd minimaal één extra kanaal in te zetten, zodat je breder vindbaar wordt.

  • Onderzoek waar jouw doelgroep zoekt.
    Is dat een platform waar je toch al actief bent?
    Misschien is dat op social media zoals LinkedIn, misschien zet je toch al video in en dan kan YouTube een heel goed idee zijn.
  • Kijk naar overlap tussen platformen.
    Zowel de inhoud van YouTube als van LinkedIn kan getoond worden in de zoekresultaten van Google, dus met extra inzet van deze kanalen bereik je al direct extra winst.
  • Houd AI in gedachten.
    Het gebruik van AI als zoektool zal waarschijnlijk flink groeien. Bedenk dan of het voor jou en jouw doelgroep belangrijk is om ook via AI genoemd en gevonden te worden. Kijk of je jouw totale  zichtbaarheid kunt vergroten, zodat AI jou ontdekt.
  • Blijf inzetten op ‘gewone’ seo.
    Google blijft voorlopig wel belangrijk als zoekmachine en met ‘gewone’ seo verbeter je ook je vindbaarheid in sommige AI-tools.

 

Interessant artikel? Deel het!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp

uitleg E E A T factoren van Google

E-E-A-T content en SEO

E-E-A-T content toont 4 kwaliteiten: Expertise, Ervaring, Autoriteit & Betrouwbaarheid (Trust). Als Google die positief inschat voor jouw website, kom je hoger in de zoekresultaten.

Lees meer