Als je investeert in video’s is het wel slim om goed te kijken naar de mogelijkheid om iedere video te hergebruiken. Want video is het contentformat dat de meeste hergebruikmogelijkheden biedt. Door die mogelijkheden te benutten haal je het meest uit video en promoot je die video bovendien zodat je meer views krijgt.
En je raadt het misschien al: de video van de podcast staan aan de basis voor de podcast zelf en dit artikel 👇
5 principes content hergebruiken
Als je content zoals een video wilt hergebruiken is het slim om de volgende 5 principes in je achterhoofd te houden:
- Een 1-op-1 kopie maken
- Fragmenten uit content los gebruiken
- Een samenvatting maken
- Content in een ander format gieten
- Stukken content samenvoegen tot groter geheel
Video hergebruiken
Die 5 principes vormen de basis voor de 10 manieren om videocontent te hergebruiken. Daarvoor heb je een wat langere video van meerdere minuten nodig. Vaak plaats je die op YouTube of Vimeo en dan hebben we het meestal over een liggend formaat voor je video.
- De 10 manieren om een video te hergebruiken staan in volgorde van tijd en moeite die het kost om uit te voeren, van makkelijk naar moeilijk:
Embed de video op je website in een bijpassend artikel - Upload het videobestand op social media
- Gebruik de videothumbnail video los als afbeelding
- Zet enkele fragmenten uit je video los in
- Verwerk enkele video highlights tot trailervideo
- Verwerk quotes uit de video tot afbeelding
- Gebruik de transcriptie voor een artikel
- Gebruik de audio voor een podcast
- Maak een carrousel van highlights
- Combineer gerelateerde video’s tot een serie
1. Een video embedden
Een video die je op YouTube of Vimeo hebt geplaatst kun je vervolgens embedden op een of meer sites. Het grote voordeel daarvan is dat het een heel snelle en moeiteloze manier is om meer views te krijgen. Daarnaast verlengt een video op een pagina de bezoekduur en dat is voor Google vaak een teken dat er waardevolle inhoud op een webpagina staat.
2. Video delen via social media
Net als de embed-optie is dit gemakkelijk te realiseren. Upload wel het oorspronkelijke videobestand naar social media en zorg voor ondertiteling, want de meeste mensen scrollen met het geluid uit door hun tijdlijn. Het kan daarnaast slim zijn om de thumbnail die je op YouTube hebt gebruiken aan je upload toe te voegen, bijvoorbeeld op LinkedIn.
3. Thumbnail los inzetten
Die thumbnail kun je ook zelfstandig gebruiken op social media, dan is het een extra manier om de aandacht op je video te vestigen. Op je website kun je de thumbnail ook inzetten als je de embedfunctie niet wilt gebruiken. Veel video’s op een pagina maken namelijk dat een pagina traag laadt en dan kan het slimmer zijn om de thumbnail met een link naar YouTube te plaatsen.
4. Videofragmenten los inzetten
Met een tool als Minvo of Opus Clip kun je vrij gemakkelijk korte fragmenten uit een wat langere video halen. Die kun je op social media inzetten. Vaak is het dan handig om het fragment vierkant te maken, omdat je daarmee op veel social media platformen uit de voeten kunt. Maar als je er met je basisvideo al rekening mee houdt, kun je ook staande videofragmenten gebruiken. Als Reel op Insta, als Short op YouTube, als TikTok of als videopin op Pinterest.
5. Een trailervideo als samenvatting
Pak een paar van de meest spraakmakende elementen uit je basisvideo en voeg die samen tot een trailer. Die dient als opwarmer voor de langere video.
6. Visuele quotes uit de video
Worden er opvallende uitspraken gedaan in je video, geef die dan een plek in een visuele quote. Gebruik je huisstijl en een passende afbeelding, bijvoorbeeld een screenshot uit de video zelf.
7. Verwerk de video tot artikel
Gebruik de audio uit de video als basis voor een artikel. Met een tool als CastMagic heb je in een handomdraai alle gesproken tekst in een tekstdocument. Maar het kan ook met ChatGPT, Claude of Google Gemini. De gesproken tekst omzetten naar een goed en prettig leesbaar artikel vraagt meestal wel de nodige redactie omdat mensen anders lezen dan dat ze kijken en luisteren. Bovendien kan het voor de leesbaarheid soms slim zijn om elementen weg te laten of om juist wat extra inhoud of context toe te voegen. Zeker als je een artikel wilt dat goed vindbaar is voor een bepaalde zoekopdracht zou ik hier extra aandacht aan besteden.
8. Verwerk de video tot podcast
Met het audiobestand heb je de basis voor een podcast. Hoewel… Dat hangt wel van de audio af. De technische kwaliteit van het geluid moet goed zijn, maar de gesproken inhoud moet zelfstandig te beluisteren zijn. Dat betekent dat je hier bij het opnemen van de video al bedacht op moet zijn, zodat je opmerkingen als ‘zoals je hier ziet’ kunt vermijden. En in een video stoort het niet als iemand een paar keer ‘eeeh’ zegt, maar in een podcast kan het irritant zijn als het te vaak gebeurt. Dan wil je die haperingen er liever uit halen.
9. Een carrousel maken van een video
Je kunt de belangrijkste tips uit een video verwerken tot een carrousel die je op LinkedIn, Instagram of Pinterest kunt delen. Dat werkt het best als je met een template voor een carrousel werkt, waar je per slide een shot of visueel element uit je video in opneemt in combinatie met een korte toelichtende tekst.
10. Video’s samenvoegen tot serie
Als je meerdere video’s hebt over een bepaald onderwerp of je maakt enkele video’s die elkaar goed aanvullen en versterken, dan kun je ze bundelen tot een serie. Maak een afspeellijst op YouTube of maak een pagina op je website waar je die verschillende video’s met elkaar in verband brengt. Zo kan de ene video ervoor zorgen dat ook andere video’s goed bekeken worden.
Maak jezelf niet gek
Okay, 10 manieren om video te hergebruiken en daarmee extra promoten is leuk. Behalve als je ze alle 10 gaat inzetten. Dan neem je mogelijk te veel hooi op je vork en werkt het contraproductief. Mijn advies is dat je een paar manieren (3 tot 5) kiest en die tot een systeempje maakt dat voor jou handig werkt.
Meer videotips
- 7 tips voor succesvolle videocontent
- Video opnemen in je contentstrategie
- Visuele content die je kennis laat stralen