Content maken die goed vindbaar is, kan een prima strategie zijn om je merk, expertise of aanbod onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Ik ben dan ook een enorme fan van seo content.
Maar… ik zal je niet snel adviseren om content primair voor Google of een andere zoekmachine te maken. Het klinkt misschien logisch en verleidelijk om dat wel te doen, maar het kan toch verkeerd uitpakken. Hoe dat zit en hoe je een aanpak kiest die beter werkt hoor je in deze podcast.
Content speciaal voor Google is geen goed idee
Er waren altijd al redenen om content niet primair voor Google of andere zoekmachines te maken. Maar daar is nu een belangrijke reden bijgekomen en dat is de komst van AI-tools als ChatGPT en Bard.
Vindbare content werkt niet niet altijd even goed
En dat is onze eigen schuld. Hoe zit dat? Een voorbeeld om dat inzichtelijk te maken.
Waarschijnlijk staan er pagina’s van je website hoog in Google, bijvoorbeeld in de top 3. Maar wat leveren die je op? Weet je wel wat die je opleveren?
Wat ik in de praktijk veel zie is dat content soms weliswaar hoog staat in Google of Bing, maar dat er vervolgens weinig gebeurt n.a.v. de bezoeken aan die pagina’s. Dat kan verschillende redenen hebben. De belangrijkste reden is dat de intentie achter de zoekvraag heel vaak informatief van aard is. Iemand heeft een vraag, jouw site geeft het antwoord. De bezoeker denkt ‘fijn dankjewel’ en is weer weg.
Dat is leuk voor je naamsbekendheid. Als ze je tenminste onthouden, want hoe vaak weet je nog wel dat je onlangs wel ergens een goed antwoord las, maar WAAR of bij WIE was dat ook alweer…?
Dit mechanisme om met vindbare content je naamsbekendheid te vergroten werkt vooral goed als mensen je vaker gaan vinden, zodat ze je uiteindelijk wel onthouden. Dat vraagt dus om content clusters: meerdere pagina’s die meerdere vragen binnen een onderwerp behandelen.
Content clusters staan los van Google
Maar als je dan meerdere deelonderwerpen gaat adresseren zorg dan dat je niet alleen afhankelijk bent van Google, maar dat je een bezoeker die één pagina bezoekt, ook doorklikt naar de volgende. En de volgende. En de volgende.
Die pagina’s moeten vooral aansluiten bij de vragen en verwachtingen van je bezoeker en dus niet per se geschreven zijn om vindbaar te worden. Dat vraagt om een reeks content die je niet vanuit seo schrijft maar vanuit jouw doelen en doelgroep. En als het goed is dus ook voor die doelgroep en niet of veel minder voor Google.
Content voor Google is niet per se content voor je doelgroep
Althans niet altijd.
Ik zie echter nog steeds veel webpagina’s die duidelijk voor een zoekmachine zijn geschreven. Iemand heeft dan onderzoek gedaan naar alle deelonderwerpen die beschreven moeten worden en zorgt dat er over ieder deelonderwerp een stuk tekst en een kopje is en eventueel een afbeelding. Allemaal geoptimaliseerd vaak net iets langer dan concurrerende content die al hoog of hoger in Google staat.
Dat lijkt leuk en slim maar is niet altijd fijn voor je doelgroep. Want de meeste bezoekers hoeven helemaal niet alle ins en outs van een onderwerp te weten. Dat kost ze veel te veel tijd en de kans is groot dat ze je artikel dan alleen maar scannen. Dat is niet echt de beste manier om je expertise en meerwaarde tussen hun oren te krijgen.
Hou het korter en menselijker
Mensen willen vaak korte content die ze snel tot zich kunnen nemen en die duidelijk voor hen geschreven of gemaakt is. Dus wat als je nu vooral het belangrijkste element van een onderwerp uitlicht zonder al die samenhangende toeters en bellen? Hen een bijzonder gegeven of inzicht geeft? Jouw mening, visie of aanpak over een bepaald onderwerp deelt?
Daarmee voelt die bezoeker zich veel beter begrepen. Je helpt iemand al wel verder maar niet met 1300 of nog veel meer woorden. Daarbij kun je altijd nog wijzen op een optie tot verdere verdieping in een ander artikel, een video, webinar of whitepaper. Voor de diehards die echt het naadje van de kous willen weten. Maar alle anderen worden meteen bediend en zijn je dankbaar. En dat laat waarschijnlijk een betere indruk achter.
Toenemende risico’s van AI-tools
En dan een heel ander risico: momenteel lijkt de toekomst van seo-content toch te veranderen. We konden jarenlang bouwen op het feit dat als wij goede en echt helpende content maakten, de zoekmachines wel bezoekers naar die content zouden sturen. Gratis en voor niets.
Maar inmiddels heeft ChatGPT al een behoorlijk verpletterende indruk gemaakt. En komt Google met Bard. Toegegeven, deze AI-tools zijn nog lang niet perfect, maar ze zullen echt steeds beter worden.
Dat betekent iets voor jouw content en marketing.
AI-tools gebruiken jouw content
AI-tools gaan gaan straks het antwoord op veel zoekvragen pasklaar geven. Daarvoor gebruiken ze de content op jouw site en op andere sites. Die combineren ze en schotelen ze de zoeker voor. Maar dan wel zonder jouw site te vermelden.
Dat kan betekenen dat websites die het nu vooral van organische bezoekers moeten hebben, straks minder bezoekers krijgen. Hoe dat eruit gaat zien en welke impact de AI-tools precies gaan hebben is nu nog niet duidelijk. Hoe gebruikers daar wel of niet in meegaan valt ook nog te bezien. Maar dat er voor het eerst in jaren een verschuiving gaat plaatsvinden in de organische zoekresultaten, zit er dik in.
Dat lijkt me een goede reden om je vast te oriënteren en de bakens voorzichtig te verzetten.
Het is niet allemaal kommer en kwel
Waarschijnlijk komen de meeste bezoekers die je site via Google vonden met een informatieve intentie: ze zochten het antwoord op een vraag.
Maar er zijn meer intenties waarmee bezoekers komen:
- Navigatie
- Commerciële intentie
- Transactionele intentie
Bedien bezoekers met een andere intentie
Bezoekers met een navigatie intentie zoeken jou of je bedrijf omdat ze je ergens van kennen. Ze hebben ergens een blog van je gelezen, een podcast geluisterd of een social media bericht gezien. Of ze zoeken je gericht op omdat iemand je heeft aanbevolen.
Bezoekers met een commerciële intentie zoeken gericht naar een dienst, product of training. Ze weten dat ze daarvoor de portemonnee moeten trekken. Bij een transactionele intentie weten ze zelfs al vrij zeker dat ze dat bij jou of een vergelijkbare aanbieder gaan aanschaffen.
Zorg dat je die bezoekers optimaal bedient, want ze hebben al een positieve houding ten opzichte van jou of je aanbod. Vaak doe je dit nog weinig, omdat veel content die je voor Google maakt vaak gericht is op grotere aantallen en zoekvolumes. Bij die andere intenties gaat het vaak om lagere volumes waardoor het in veel gevallen wat verwaarloosd is en er nog genoeg kansen liggen.
Moet je dan niet (meer) optimaliseren voor Google?
Zeker wel. Maar neem eerst je doelgroep, hun wensen en vragen en andere zoekintenties als uitgangspunt. Maak daarvoor content en ga dan pas optimaliseren. Dit on-page seo stappenplan laat zien hoe je dat snel en praktisch aanpakt.
100% Expert Podcast
Een contentmarketing podcast voor ondernemers, kennisleiders en organisaties bij wie alles draait om de aanwezige kennis en expertise. Met strategisch advies en praktische handvatten over content en expertisemarketing.