Maak je Facebook berichten zo zichtbaar mogelijk

meer zichtbaarheid voor je Facebook berichten

Wie een Facebook pagina beheert, weet dat het deksels lastig is om je berichten ook echt gezien te krijgen door de fans van de pagina. Er zijn pagina’s waarvan slechts 1 à 2 % van de fans daadwerkelijk de berichten zien. Met dergelijke cijfers vraag je je waarschijnlijk af waarvoor je het allemaal doet: je hebt tijd, moeite en vaak geld geïnvesteerd in het verkrijgen van fans en je plaatst Facebook berichten die in jouw ogen de moeite waard zijn.

Gelukkig kan het ook anders: zichtbaarheidscijfers van 50% en (veel) meer zijn ook mogelijk. Maar hoe kom je dan van die onbenullige percentages af en bereik je het Walhalla van veel geziene en gewaardeerde cijfers? Dit artikel helpt je om een groter bereik voor je Facebook berichten te realiseren.

Bedenk je daarbij dat Facebook het achterliggende algoritme waarmee het beslist wie welk bericht te zien krijgt, steeds verandert. Dit artikel wordt om die reden voortdurend bijgewerkt en voorzien van de laatste informatie. Wil je bijblijven, zet het artikel dan bij je favorieten en bekijk het elke paar maanden een keer.

Daarom filtert Facebook berichten

Eigenlijk werkt Facebook net als de zoekmachine van Google: bij beide platforms draait het om relevantie. Zowel Google als Facebook willen gebruikers alleen die zaken laten zien die echt relevant voor hen zijn. Het algoritme werkt voor de gebruiker als een filter. Zonder dat filter zou de gemiddelde Facebooker overweldigd worden door een enorm aantal berichten in zijn tijdlijn en zou hij snel afhaken. Facebook wil dat voorkomen en weegt allerlei factoren bij het bepalen van de zichtbaarheid van elk bericht.

Als beheerder van een Facebook pagina heb je echter wel invloed en kun je bepaalde factoren in je voordeel gebruiken. Ook kun je nadelige invloeden zoveel mogelijk vermijden. Door daar slimme keuzes in te maken, zullen je Facebook berichten vele malen zichtbaarder worden.

Do’s en dont’s bij Facebook berichten

Een belangrijk uitgangspunt bij het zichtbaarheidsalgoritme is dat Facebook spammerige en promotionele berichten zoveel mogelijk wil voorkomen. Het is wat Facebook betreft immers een sociaal medium, geen saleskanaal. Wees daarom sociaal en verplaats je in de fan van je pagina: waar kun je hem of haar echt mee helpen? Hoe kun je met je fans het gesprek aangaan? Met dat uitgangspunt in je achterhoofd, wordt snel duidelijk wat je wel en niet met je berichten moet doen.

Wel doen op je Facebook pagina:

  • Plaats originele content.
    Bijvoorbeeld content van jezelf die nog niet eerder gedeeld hebt of content van anderen die nog niet door veel andere pagina’s en gebruikers is gedeeld. Dat geldt voor foto’s, video’s en linkberichten.
  • Plaats video’s.
    Bij voorkeur video’s die je zelf rechtstreeks uploadt naar Facebook. Video’s die vervolgens gedurende langere tijd en door grotere aantallen mensen worden bekeken, scoren hoger. Bedenk daarom hoe je de geplaatste video promoot. Je kunt via andere kanalen mensen aanmoedigen om je video op je pagina te bekijken, of je kunt het videobericht vanaf Facebook embedden op je website of blog.
  • Plaats Facebook berichten met een link.
    Wil je naar een artikel linken, plaats het dan ook echt als een link. Let er op dat een goede afbeelding verschijnt en pas eventueel de tekst aan die verschijnt, zodat die het extra aantrekkelijk maakt om te klikken.
  • Deel berichten die likes en reacties krijgen.
    Als je bericht al kort na publicatie een like of reactie krijgt, neemt het bereik direct flink toe. Plaats je een bericht dat voor jou belangrijk is, organiseer dan dat er iemand reageert of op het duimpje klikt.
  • Gebruik tags.
    Berichten die een andere Facebook pagina taggen scoren  vaak beter.  Dat geldt ook voor berichten van een andere Facebookpagina waarmee je vaker een interactie hebt (je deelt, liket of reageert als jouw pagina iets van die andere pagina).
  • Herhaal successen.
    Merk je dat een bepaald type bericht vaker voor interactie op je pagina zorgt, zet dat type bericht dan vaker in. Blijkbaar sluit het aan bij de behoefte van je fans en als Facebook merkt dat een bepaald berichttype (video, foto, link of tekst) op jouw pagina vaker een reactie losmaakt bij je fans, dan zal het dat berichttype in het vervolg een groter bereik geven.
  • Plaats een bericht dat verwijst naar een trending topic.
    Doe dat alleen als je bericht ook echt aansluit bij het trending onderwerp.
  • Zorg voor een goede reputatie van je pagina.
    Berichten van pagina’s met fans die ook fan zijn van kwaliteitspagina’s (in de ogen van Facebook), hebben ook een streepje voor. Kijk daarom welke pagina’s in jouw branche of onderwerp goed scoren en probeer die fans over te halen om fan te worden van jouw pagina (bijvoorbeeld via een advertentie).
  • Maak je profiel compleet.
    Het voelt misschien als strafwerk, maar zorg ervoor dat je profielinformatie compleet is.

 Zeker niet doen op je Facebook pagina

  • Spammerige content plaatsen.
    Mensen zullen deze eerder negeren of verbergen. Dat is voor Facebook een teken dat je content niet gewaardeerd wordt, dus waarom zou het die content nog laten zien?
  • Regelmatig dezelfde content hergebruiken en opnieuw plaatsen.
    Facebook waardeert oorspronkelijke content meer dan gerecycled materiaal. Deel je berichten dus slechts 1 keer. Natuurlijk kun je heel soms iets opnieuw delen, maar maak er dan echt een ander bericht van.
  • Promotionele berichten.
    Plaats je een bericht als advertentie met een call to action, plaats die informatie dan niet ook nog als een ‘gewoon’ bericht op je pagina. Houd de twee typen berichten gescheiden. Ook berichten die aanzetten tot kopen, downloaden of meedoen met een actie, krijgen minder bereik.
  • Wees terughoudend met tekstberichten.
    Berichten die uitsluitend uit tekst bestaan, zijn meestal minder zichtbaar dan andere typen berichten.
  • Afbeeldingen met tekst.
    Wees spaarzaam met het plaatsen van foto’s waar je een tekst in mee laat lopen. Het was een tijd lang een populaire gewoonte om bijvoorbeeld quotes of treffende uitspraken te verpakken in een mooi vormgegeven afbeelding. Deze kregen al snel veel likes, maar ze worden nu veel minder gewaardeerd door Facebook. Gebruik ze af en toe en wissel ze af met andere berichttypen.
  • Een link delen als een fotobericht.
    Links kun je ook delen als een fotobericht waarbij je eerst de foto uploadt en daarna de link plaatst. Dat werkte voorheen goed, omdat de foto de aandacht trok, maar Facebook ziet het nu als een trucje. Deel een link daarom als een linkbericht.

 

Vind je het zelf lastig om echt effectieve content te maken?

Dan staan onze redacteuren voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in tal van onderwerpen. Van duurzaamheid tot wijn en horeca. Van B2B dienstverlening tot reizen. Van zorg tot verzekeringen. We maken graag een voorstel op maat, passend bij je budget en met content die scoort op social media!

Content creatie uitbesteden

  

 

 

 

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp