Dit zijn handige content tools

Content tools voor visuals en video

Visuele content regeert op social media en daarom heb je content tools nodig die je helpen om snel goed uitziende visuals en video’s te maken. Onderstaande lijst met content tools is niet uitputtend, maar bevat een aantal tools die een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben.

Canva

Met Canva krijg je veel handige templates waarmee je professioneel uitziende content kunt maken. Extra handig is dat veel templates al op de juiste maten zijn ingesteld. Zo kun je zonder uitzoekwerk snel met de juiste afbeeldingsmaat aan de slag. Het enige nadeel is dat er weinig kant en klare maten voor LinkedIn tussen staan.
Met Canva maak je foto’s op de juiste maat, afbeeldingen waarin je tekst en beeld combineert en kun je zelfs infographics maken. Ook kun je gifjes maken al zit die functie nog in Beta en kent het beperkingen.
Canva heeft een gratis versie, maar de Pro versie bevat belangrijke extra’s als je je huisstijl goed wilt bewaken.

PicMonkey

PicMonkey lijkt op Canva, maar heeft enkele extra’s. Zo kun je gezichten (beperkt) retoucheren en in PicMonkey kun je in lagen werken, wat je meer regie geeft. Net als bij Canva biedt de Pro versie veel voordelen.
De valkuil van zowel PicMonkey als Canva is dat ze je allebei verleiden tot het gebruik van kant en klare templates. Hoewel de templates er (bijna) allemaal goed uitzien, loop je snel het risico dat je een ratjetoe aan verschillende templates hanteert voor je uitingen. Dat gaat ten koste van de herkenbaarheid van je merk. Kies daarom drie of vier verschillende templates die je steeds kunt gebruiken. Per doel of soort boodschap pak je dan een template die je in je eigen huisstijl giet met je vaste kleuren en fonts.

Lumen5

Wil je snel en eenvoudig video’s maken op basis van bestaande beelden waar je alleen tekst aan toevoegt? Dan is Lumen5 een optie. Het werkt heel eenvoudig. Je kunt een link naar een blog gebruiken of zelf het gewenste aantal dia’s bepalen. In de dia plaats je de afbeelding van je keuze en je voegt tekst toe. Vervolgens bepaal je hoe de overgang tussen de dia’s eruit moet zien. Naar keuze kun je een watermerk aan iedere dia toevoegen, woorden highlighten met een kleur uit je huisstijlpalet en een specifieke call to action toevoegen. Video’s kun je als vierkante of als liggende video produceren. Lumen5 kent wel een aantal bugs/beperkingen. Zo kun je de tekst nog niet goed genoeg ordenen en kun je nog niet schuiven met de afbeeldingen, terwijl de kadering van de afbeelding soms te wensen over laat.
Er is een gratis versie en er zijn twee betaalde versies. Bij de gratis en goedkoopste betaalversie is de resolutie van de video relatief laag waardoor ze vooral geschikt zijn voor gebruik op social media.

Rocketium

Ook met Rocketium maak je video’s en deze software biedt net wat meer mogelijkheden dan Lumen5. Het maakproces is dan ook iets complexer.

Social media veranderen voortdurend en dat geldt ook voor de eisen aan social media video’s. Dit artikel zet alle videomaten en andere specificaties nog eens handig op een rij.

Camtasia

Een compleet videobewerkingsprogramma vind je in Camtasia. Je kunt er video’s mee editen, voorzien van ondertitels, intro’s en outro’s, in- en uitzoomen, maar je kunt er ook filmopnames van je scherm mee maken. Dat is handig als je een webinar of demonstratiefilm wilt opnemen dat bestaat uit een PowerPoint met een voice-over.

Legend, Ripl en Lumyer

Dit zijn apps voor je telefoon waarmee je een afbeelding of video van een tekst of effect kunt voorzien.

Legend

Legend voegt geanimeerde tekst toe aan een afbeelding. De app is gratis maar kent wel enkele beperkingen. Zo snijdt de app de afbeelding soms wat bij en kun je niet echt je eigen fonts of huisstijl kleuren kiezen. Maar als je consequent kiest voor een font en kleur die dicht bij je huisstijl zitten of je kiest voor neutraal wit en zwart kun je best leuke dingen maken met Legend. En dat kost je hooguit een minuutje.

Lumyer

Met Lumyer voeg je effecten toe aan een foto of video. De effecten zijn onderverdeeld in thema’s, zodat je gemakkelijk iets kunt kiezen voor de gelegenheid. Enkele effecten zijn gratis, de meeste effecten kosten ongeveer een euro.

Ripl

Met Ripl kun je meer doen dan alleen effecten toevoegen. Ripl bevat allerlei templates, fonts en muziek om complete, korte video’s te maken.

 

Bedenk voor je begint

Zelf heb ik een zwak voor tools en dat kan een flinke valkuil blijken. Want al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Beperk jezelf daarom in de tools die je gebruikt. En kies er bijvoorbeeld één voor video en één voor verschillende typen visuals. Tools bieden nog een andere verraderlijke verleiding. Vaak hebben ze zoveel opties en templates dat je uitingen een ratjetoe worden. Dat doet je merk geen goed. In het artikel over social media content laten we zien hoe je tot een effectieve social media contentstrategie én uitvoering komt.

Over Linda Krijns

Linda Krijns is oprichter en drijvende kracht achter contentmarketingbureau Sstroop. Ze helpt bedrijven bij het vergroten van hun zichtbaarheid en het trekken van klanten. Niet door te schreeuwen dat je er bent, maar door geruisloos (sst) te laten zien hoe goed je bent aan nieuwe en bestaande klanten. Met de online technieken van nu.

© Sstroop 2012-2019