De kosten van contentmarketing op een rij

‘Wat kost contentmarketing?’ Het is een herkenbare vraag, maar niet zo eenvoudig te beantwoorden. De vraag is namelijk vergelijkbaar met ‘wat kost een auto’. Ofwel, het antwoord hangt af van:

  • Wat je nodig hebt en wilt bereiken
  • Je situatie
  • Het beschikbare budget
  • Je persoonlijke voorkeuren en wensen omtrent extra’s

Wat moet contentmarketing voor je doen?

Bij contentmarketing draait het om de doelen die je wilt bereiken en ieder soort doel vraagt om een eigen aanpak. Die aanpak bepaalt hoeveel content je moet maken en aan welke eisen die moet voldoen. Maar voor de kosten is ook het speelveld waarin je je begeeft relevant. Zijn er bijvoorbeeld veel concurrenten en is er veel concurrerende content, wat zijn de wensen van je doelgroep en hoe open staan ze voor jouw verhaal? Want er wordt momenteel zoveel content gemaakt dat alle nieuwe content moet vechten om aandacht. Die aandacht krijg je alleen met een goede strategie, slimme creatie van de juiste content op het juiste moment en met uitgekiende promotie.

Hoe is je situatie?

Als je merk al een uitgewerkte identiteit heeft en verschillende communicatiekanalen op orde zijn, zit je in een andere situatie dan een organisatie die om wat voor reden ook een achterstand moet inhalen op bijvoorbeeld concurrenten. Is je website goed vindbaar dan helpt dat ook al enorm, net als volwassen accounts op social media en/of een bestand met nieuwsbriefabonnees.

Ook de hoeveelheid tijd die je hebt voor er resultaat moet zijn doet ertoe. Is je bedrijf net begonnen en moeten snel meters en omzet gemaakt worden? Wordt op afzienbare tijd een nieuwe dienst of product gelanceerd? Weet je dat je concurrenten grote plannen hebben voor het komend jaar die voor jou mogelijk bedreigend zijn als je niets doet? De urgentie van het te behalen resultaat speelt een rol bij de intensiteit van de inzet.

Het contentmarketing budget

De kosten voor contentmarketing en het beschikbare budget hebben een kip-ei relatie. Het budget moet natuurlijk passen bij de doelstellingen en bij de wensen. Maar het budget bepaalt ook welke activiteiten je onderneemt en vervolgens welke kosten daarbij horen.  Bijna geen bedrijf kan om aanpassingen in de website, onderhoud van social media en het maken en versturen van een nieuwsbrief of mails heen. Maar je kunt het wel doseren en dat geldt zeker voor de hoeveelheid content die je maakt. Ook de inzet van betaalde software ten opzichte van gratis software die minder kan is een keus die mede bepaald wordt door het budget.

Je wensen omtrent contentmarketing

Ten slotte spelen aanvullende wensen een rol, want misschien wil je naast meer reguliere activiteiten ook wel het volgende:

  • Frequente rapportages en analyses
  • Geautomatiseerde processen
  • Verschillende content voor verschillende doelgroepen
  • Beheer van een community

Welke contentmarketing kosten zijn er

Als je contentmarketing inzet moet je in ieder geval rekening houden met kosten voor:

1. Content creatie

De kosten van content creatie bestaan voor een groot deel uit productiekosten. Denk daarbij aan tekst, maar zeker ook aan beeld. Eigen beeld verdient altijd de voorkeur, maar dat vraagt om een goede fotograaf. Misschien gebruik je stockfotografie maar in dat geval is het bijna altijd nodig om die beelden te bewerken tot de juiste formaten. Bovendien is het slim om stockbeeld van een eigen signatuur in huisstijl te voorzien. Ook kun je bijna niet om video heen. Maar daarbij kun je prima volstaan met zelfgemaakte video’s al moeten die natuurlijk wel weer (licht) gemonteerd worden, voorzien van een intro en een call-to-action.
Bij tekst heb je de keuze: je kunt intern teksten laten schrijven, maar dan is het aan te bevelen om wel een externe eindredacteur te vragen. Deze bekijkt niet alleen alle d’s en t’s, maar zorgt ook voor een consequente toon en terminologie. Of je besteedt content creatie uit aan redacteuren met kennis van jouw onderwerp en doelgroep.

>Contentpromotie is een van de kosten van contentmarketing

Een adequate promotiestrategie voor je content én bijbehorend budget is cruciaal voor succes.

2. Promotiekosten

Juist goede content smeekt om een goede promotie. Afhankelijk van je budget kan dat op twee manieren. De eerste manier is het goedkoopst en bestaat uit content slim hergebruiken: je maakt verschillende uitingen rondom deze content die je op allerlei allerlei andere kanalen deelt. Zo wijs je zoveel mogelijk mensen op het bestaan van deze content.
Content mapping is trouwens niet gratis: het kost tijd om het goed te doen en je hebt er tools voor nodig die lang niet altijd gratis zijn. Maar als je zelf de tijd hebt, kost het heel weinig euro’s.

De tweede manier vraagt een promotiebudget. Dan ga je je content gericht promoten via betaalde uitingen op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, Instagram of Google Ads. Of je zet influencers en verwante, relevante websites in die tegen betaling je content willen pluggen bij hun volgers en bezoekers.
Trek je je portemonnee, vergeet de offline promotie van content dan niet. Soms kunnen posters, flyers, stickers en kaarten veel opleveren.

3. Onderhoud en abonnementen

Effectieve contentmarketing kan niet zonder een goed ingerichte website. Je website draaiend houden kost ieder jaar natuurlijk een x bedrag voor hosting en betaalde plug-ins, maar vraagt veel meer onderhoud. Denk aan het updaten van verouderde artikelen, het checken op gebroken links, acties die je positie in Google versterken en technisch onderhoud van de site.

Daarnaast kun je waarschijnlijk niet zonder abonnementen voor allerlei soorten software waarmee je beeld bewerkt, social media updates plaatst en analyseert, de activiteiten van concurrenten monitort en nieuwsbrieven verstuurt. Ook het automatiseren van je content vraagt om software waarvan de kosten aardig op kunnen lopen.

4. Evaluaties en strategie

Minstens 1 keer per jaar moet je je contentmarketingstrategie bijstellen. Daarvoor zijn goede evaluaties en rapportages onmisbaar. Je wilt weten welke actie welk resultaat heeft opgeleverd. Dat begint bij het goed inrichten van Google Analytics, maar vervolgens moet iemand die data ordenen, verwerken en er conclusies uit trekken.

Is het je doel om beter vindbaar te worden met content dan wil je weten of je positie in Google is verbeterd. De tools die nodig hebt om dat te monitoren zijn niet gratis. Dat geldt ook voor tools waarmee je je bereik op social media in de gaten houdt en mogelijk ook de acties van concurrenten.

Tegenover de kosten staat rendement

Een doorsnee marketingcampagne heeft een bepaalde looptijd. Je huurt ruimte op de achterkant van een bus, advertentieruimte op een website, een plek in een krant of tijdschrift of je adverteert op Google en social media. In ruil daarvoor krijg je aandacht. Maar helaas duurt die aandacht even lang (of kort) als je betaalt.

Content werkt anders en kan na productie jarenlang rendement leveren zonder dat daar nieuwe kosten tegenover staan. Artikelen op deze site zorgen voor een gestage stroom bezoekers en hoewel slechts een klein deel vervolgens overgaat tot actie (abonneren nieuwsbrief, informatie of een offerte aanvragen), zijn ze een belangrijke omzetbron die na creatie nauwelijks meer iets kosten. Contentmarketing komt zo in de plaats van advertentiecampagnes, al is adverteren natuurlijk niet taboe.

Het rendement van contentmarketing is veel hoger dan de kosten

De ROI van contentmarketing is iets om scherp in de gaten te houden en moet in verhouding staan tot de kosten.

Enkele voorbeelden van rendement/besparing

  • Begin 2009 (ja echt) schreven we een lang artikel met een uitgebreide checklist voor jezelf beginnen voor een website.
    Dit artikel staat al tijden op een wisselend eerste en tweede plaats in Google voor de betreffende term en was jarenlang één van de grootste traffic leveranciers voor deze site, waar het leads genereerde.
    Het artikel vroeg slechts een halve dag schrijf- en researchwerk en een vlotte pen. En natuurlijk een regelmatige check van de content en de links.
  • Een non-profitorganisatie plaatst relevante content op hun twee sites over een specifiek onderwerp. Daardoor staan ze eveneens hoog in Google (vaak bovenaan) voor hun zoekterm en ook de pers weet hen inmiddels te vinden. Hierdoor hebben ze kostbare vermeldingen in naslagwerken kunnen laten vallen, wat een besparing van duizenden euro’s per jaar oplevert.
  • Een B2B-dienstverlener vernieuwde zijn website zodat deze mobiel aantrekkelijker is en hun kwaliteiten beter toont. Met verbeterde verkooppagina’s en bewijslast in de vorm van blogs en cases laat hun site nu zien welke resultaten ze bereiken. De content wordt gepromoot via social media en er is geïnvesteerd in betere vindbaarheid. Het resultaat is zoveel extra omzet in de eerste zes maanden dat ze al zes nieuwe consultants hebben moeten aannemen.

Gratis checklist van mogelijke kosten

Wil je voor jouw organisatie een overzicht maken van alle kosten die bij contentmarketing komen kijken? Download dan dit overzicht waarin alle kostenposten op een rij staan.

Of lees dit artikel over de kosten van een website.

Zelf ook op marketingkosten besparen dankzij contentmarketing?

Kostenbesparingen beginnen bij een effectieve contentstrategie. Die zorgt ervoor dat je content publiceert die aansluit bij je doelgroep en je marketingdoelen. Kostenbesparing kan zo’n doel zijn. Daarnaast zie je vaak dat advertentiekosten sterk omlaag kunnen als meer bereikt wordt met organische content. Lees hier hoe je in 10 stappen een effectieve contentstrategie maakt.

LinkedIn
Email
WhatsApp