Een jaar geleden nam ik mijn eerste 5 afleveringen op om die in 1 klap te lanceren als start van de Contentdiva’s podcast. Nu zijn we een jaar en 56 afleveringen verder en deel ik de content lessen van het afgelopen jaar.

Content les 1: Het kost meer tijd dan je denkt

Podcasts kosten tijd om te maken en vooral om ze te promoten. Net als alle content die je met zorg maakt, vraagt het opnemen van een podcast de nodige tijd. In mijn geval ongeveer een halve dag per week:

Content les 2: aandacht voor shownotes

Shownotes zijn meer dan een korte samenvatting die een luisteraar vertellen waar de podcast over gaat. Ze vormen samen met de audio een aparte pagina op mijn website dankzij de integratie tussen de distributietool en de website. Die pagina’s kunnen geïndexeerd worden door Google dus dan is het beter om ze goed in te vullen met voldoende relevante inhoud.

Content les 3: podcast promotie

Zoals bij eigenlijk alle content kost het promoten van de content meer tijd dan het maken van de content zelf. Als je dat niet incalculeert mis je publiek.

Dat vraagt om een proces rond het benutten en promoten van de inhoud van de podcast. Ik zeg met opzet benutten, want dat is eigenlijk waar podcastpromotie om draait. Je komt er namelijk echt niet als je een linkje naar je podcast deelt en zelfs een mooie audiogram is niet genoeg.

Content les 4: inhoud podcast hergebruiken

De inhoud van een podcast is net als de inhoud van een blogartikel of video een geweldige basis om te hergebruiken in andere content. Bijvoorbeeld door de inhoud te gebruiken als/voor:

Content les 5: wat had beter gekund?

  1. Mobiliseer fans VOOR de lancering voor een goede start en de kans om in ranglijstjes te komen
  2. Persbericht voor lancering naar media waar je doelgroep zit. Ik kwam in tijdnood en heb dat laten zitten.
  3. Meer interne links aanbrengen.
  4. Meer delen in social media groepen
  5. Vaker korte video’s maken waarin ik zelf vertel wat er in de podcast zit.

Content les 6: dit was geen succes

Content les 7: goede tools

Bij een podcast draait het niet om de techniek, maar techniek is wel handig om betere kwaliteit te krijgen en om je leven gemakkelijker te maken. Dit zijn de tools waar ik zelf veel aan had:

Content les 8: een goede start is cruciaal

Je legt veel vast aan het begin, dus denk daar goed over na en combineer het met al het andere dat je doet, met je contentstrategie bijvoorbeeld. Let vooral op:

  1. Je onderwerp. Ga liever voor smal dan breed. Je trekt meer luisteraars al klinkt dat misschien tegenstrijdig. De Contentdiva’s podcast is eigenlijk te breed.
  2. De naam van je podcast: die moet lang (zelfs jaren) meegaan.
  3. Het format: solo afleveringen, gasten of een mix? Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Kies waar JIJ je goed bij voelt en wat je doelgroep aanspreekt.
  4. Direct meerdere afleveringen publiceren. Dan hebben die eerste luisteraars wat te kiezen.
  5. Een trailer voor de lancering publiceren waarin je in ongeveer een minuut de kernbelofte van de podcast voor de luisteraar deelt.

Content les 9: consistentie

Maak een podcastplanning en houd je eraan:

Je hebt natuurlijk altijd de vrijheid om iets aan te passen in de planning. Het is tenslotte jouw podcast. Maar plannen geeft rust en focus.

Content les 10: start geen podcast als…

…andere mensen roepen dat je dat echt moet doen. Ook niet als dat je business coach of marketing coach is. Dat is namelijk onzin!

Een podcast is in principe net als een blog op je site: het wacht steeds op nieuwe input en is wat dat betreft een rupsje nooit genoeg. Dat kan gaan knagen. Bovendien gedijt het beter als je het consistent inzet: met een vaste frequentie. Dus start je een podcast dan start je een langetermijnverplichting. Weliswaar een verplichting die veel voor je marketing kan betekenen, maar het kost ook veel tijd en aandacht.

Dus weet waar je aan begint en laat het al dan niet starten van een podcast echt onderdeel zijn van je contentstrategie!