Video in je contentstrategie

Video is onmisbaar in je contentstrategie. Allereerst vanwege de vele marketingvoordelen die video biedt, maar ook omdat steeds meer platformen en communicatiekanalen om de inzet van video vragen. Zet je geen of weinig videocontent in, dan mis je marketingkansen. Kansen die anderen wél pakken.

Geschatte leestijd: 7 minuten

7 Voordelen videocontent

Videocontent biedt je een groot aantal voordelen, bijvoorbeeld:

  1. Video draagt je boodschap goed over
    De combinatie bewegend beeld met geluid is perfect om iets duidelijk te maken. Het menselijk brein verwerkt beeld 60.000 keer sneller dan tekst, waardoor je meer overbrengt in minder tijd.
  2. Met video geef je sfeer en kleur
    Je kunt veel beter laten zien waar je voor staat, hoe je bent en wat mensen van je bedrijf en de werkwijze kunnen verwachten.
  3. Mensen blijven langer op je website
    Dat is goed voor je positie in Google en je blijft langer en beter in het hoofd van je bezoeker.
  4. Video’s hebben een verhaallijn.
    Verhalen worden tot 22 keer beter onthouden dan feiten.
  5. Productvideo’s vergroten je verkoop
    Plaats een video van je product of dienst op een verkooppagina en de conversie van die pagina stijgt
  6. Het klikpercentage in je nieuwsbrief stijgt
    Voeg video toe aan je mails of nieuwsbrieven en het doorklikpercentage kan tot wel 50% stijgen.
  7. Video zorgt voor meer interactie op social media
    Social media tonen graag video’s aan volgers en connecties en de rol van video neemt alsmaar toe.

Veel feiten, cijfers en statistieken over de effecten van video’s in marketing vind je in dit artikel.

Video in je contentstrategie

Een contentstrategie voor video vraagt om enkele opeenvolgende beslissingen:

  • Welk marketingdoel wil je realiseren met videocontent?
  • Welk type content past daarbij?
    Ga je informeren, helpen, inspireren of entertainen?
  • Welk format is het meest geschikt?
    Denk aan liggend, vierkant of staand, maar ook aan specifieke formats die bij een bepaald platform horen.
  • Bepaal je kernboodschap en onderwerpen
  • Maak een planning voor publicatie en productie

Doelen videocontent

Met video in je contentstrategie kun je verschillende doelen realiseren:

  1. Meer leads en sales
  2. Vergroten zichtbaarheid
  3. Seo: vindbaar in Google en/of YouTube
  4. After sales: verhoog je serviceniveau met video
  5. Uitdragen en versterken van je merkidentiteit

1. Meer leads & sales met video

Plaats een productvideo op een verkooppagina en je zult zien dat de verkoop op die pagina stijgt. Voorwaarde is wel dat de video iets toevoegt dus vermijd productvideo’s die vooral herkauwen wat al in de tekst staat. Waarde toevoegen kan op verschillende manieren:

  • Toon verschillende varianten van je product.
    Zo ziet de klant direct welke opties er zijn, zonder te hoeven klikken.
  • Laat een gebruiker of klant kort aan het woord in je video met diens positieve ervaring.
  • Geef een korte demonstratie van de voordelen van je product of dienst.
    De voordelen zien werkt beter dan over de voordelen lezen.
  • Laat verschillende situaties of plekken zien waar het product van pas of mooi uitkomt.
    Bied inspiratie door echte situaties in beeld te brengen.
  • Vat je dienst kort samen
    Bij meer complexe diensten die een uitgebreide beschrijving vergen kun je de bezoeker van de landingspagina veel tijd besparen door de belangrijkste punten in een minuut toe te lichten. Dat is aantrekkelijker dan 300 woorden gebruiken om je punt te maken.

2. Vergroot je zichtbaarheid met video

Heb je als marketingdoel om je zichtbaarheid te vergoten dan kun je eigenlijk niet om videocontent heen. Want voor meer zichtbaarheid zet je waarschijnlijk social media in en op social media is video leidend. Dat geldt zowel voor organische content als voor de inzet van social media advertenties. In beide gevallen scoort video vaak beter dan een ‘plaatje-praatje’. En sommige platformen zijn helemaal gericht op video: TikTok maar ook Instagram dat in 2021 aankondigde dat ze geen foto app meer zijn maar de focus op video leggen.

3. Vindbaarheid vergroten dankzij videocontent

Hoger in Google komen kan op veel manieren mar videocontent kan hier heel goed bij helpen:

  • Video’s op Youtube worden steeds vaker getoond in de zoekresultaten
  • Links vanuit YouTube naar je website vergroten de kans op een hogere positie voor je website in de zoekresultaten
  • Dankzij video blijven mensen vaak langer op je site, wat ook helpt bij seo
  • YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine. Als je video’s maakt die antwoord geven op veelgestelde vragen en je optimaliseert ze goed, dan zal je ook op YouTube zelf goed vindbaar zijn.

4. After sales met video

Voor jou als verkoper of bedenker zal je product geen geheimen hebben, maar voor een nieuwe klant kan dat heel anders zijn, zeker als een product of dienst veel opties heeft of wat complexer is. Met gerichte after sales kun je ervoor zorgen dat nieuwe klanten superblij worden van hun aanschaf en niet gefrustreerd of teleurgesteld raken.

Video is een perfect middel om klanten te laten zien hoe ze het maximale uit je product of dienst kunnen halen. Hoe zet je het in elkaar of maak je het gebruiksklaar? Welke opties zijn er allemaal en hoe gebruik je ze? Hoe kun je het onderhouden of updaten? Mensen kijken meestal liever een video met uitleg dan dat ze een handleiding doorploeteren. Met video kun je ook laten zien hoe anderen je product gebruiken, welke voordelen zij eruit halen of welke resultaten ze hebben geboekt.

5. Uitdragen van je merkidentiteit

Met video geef je je bedrijf letterlijk een gezicht, maar toon je ook sfeer en kleur en kun je je merkidentiteit consequent terug laten komen als je je video’s op een herkenbare manier vormgeeft. Je kunt enorm variëren in de soorten video’s die je maakt of deelt; van productvideo’s tot vlogs, van een blik achter de schermen tot video’s waarin je kennis deelt.

Afhankelijk van de merkwaarden die belangrijk zijn in je communicatie kies je passende onderwerpen en kleur je de manier in waarop je die onderwerpen in beeld brengt. Zo creëer je bovendien sfeer en die draagt ook bij aan de beleving van je merk waardoor video dubbel voordeel biedt.

Bepaal type en format

Als je je doel met videocontent helder hebt, weet je waarschijnlijk al of daar informerende, helpende, inspirerende dan wel entertainende video bij past. Je doel bepaalt vaak ook al welke kanalen je inzet. Plaats je video’s straks op je eigen site, op YouTube of Vimeo of op social media? Afhankelijk van het kanaal dat je kiest kom je op staande, liggende dan wel vierkante video’s OF juist op formats als Reels, TikToks of webinars/lessen.

Kernboodschap en onderwerpen

Als je weet of je informerende, helpende, inspirerende of entertainende video’s gaat maken, kun je een kernboodschap bepalen: wat is het belangrijkste dat je met je videocontent wilt overbrengen? Is dat je expertstatus? Een merkwaarde of iets anders?

Vanuit die kernboodschap kun je je onderwerpen bepalen. Probeer daarbij zeker in het begin een rode draad aan te houden in je onderwerpen. Diep liever eerst een onderwerp goed uit voor je overstapt naar het volgende onderwerp. Zo kun je de ene video naar de volgende laten verwijzen en geef je kijkers meer over dat onderwerp waarvoor ze in eerste instantie kwamen. Maak je direct videocontent over uiteenlopende onderwerpen dan bind je mensen minder en loop je het risico dat ze minder goed weten wat ze aan je kunnen hebben.

Maak een planning

Heb je duidelijk welk type video je wilt maken en heb je je onderwerpen uitgewerkt, dan is het nog maar een kleine stap naar het maken van een planning.

Bepaal:

  • Hoe vaak en wanneer je video’s wilt delen
  • Op welke platformen dat precies gebeurt
    Gebruik je een video op meerdere plekken, leg dan vast hoe je dat organiseert . Hoe maak je bijvoorbeeld verschillende formats of lengtes of hoe/wie maakt een eventuele teaser versie
  • Wat dat betekent voor je productieproces

Meestal is het fijn om meerdere video’s achter elkaar op te nemen, dat werk vaak sneller dan elke week of twee weken één video schieten en productieklaar (laten) maken.

Anderen lazen ook

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp