Omgaan met kritiek op je content

Als je contentmarketing inzet, heb je twee keuzes. Je kunt je richten op veilige content waarbij je informatie deelt die niet controversieel is, waarbij je geen eigen mening geeft en waarvan je weet dat die bij het overgrote deel van je publiek goed zal vallen.

Of je kiest ervoor om af en toe buiten de lijntjes te kleuren: je deelt een totaal nieuw inzicht of een mening die afwijkt van de veilige meerderheid. Je komt met iets dat nog niet eerder op die manier gedaan is.

De laatste methode leidt tot meer zichtbaarheid, omdat meer mensen je verhaal verder zullen delen. Het maakt je ook kwetsbaar, want zodra je content boven het maaiveld uitsteekt zijn er ook mensen die er ‘iets van vinden’. Je krijgt reacties en commentaar. Positief en negatief.

De fans, de haters en de onverschilligen

Bij alles wat je doet en deelt zullen er drie groepen zijn: de mensen die het geweldig vinden, de mensen die het verschrikkelijk vinden en de mensen die het koud laat. Die groepen wisselen onderling van grootte, afhankelijk van het onderwerp en de mate waarin je content zich uitspreekt over iets. Maar criticasters en haters zullen er altijd zijn. Als je content deelt, zullen ze hun pijlen op een zeker moment gegarandeerd op je richten. Zeker als je content online staat.

Kenmerken van criticasters

Critici kun je in twee groepen onderverdelen. De eerste groep zijn mensen die eigenlijk geen criticaster zijn. Het zijn fans en ambassadeurs, maar dat zie je pas op het tweede gezicht. Het zijn namelijk mensen die wel een kritiek leveren, maar met de intentie om je nog beter te maken. Ze wijzen je bijvoorbeeld op andere bronnen die iets anders beweren of geven een aanvulling. Ze wijzen je op gebrekkige spelling of vormgeving. Of ze hebben een volstrekt andere mening en onderbouwen die ook zodat een waardevolle discussie en uitwisseling van inzichten kan ontstaan.

De tweede groep geeft kritiek vanuit zelfzuchtige motieven. In feite draait hun kritiek om hen zelf en hoe zij zichzelf zien. Ze missen mogelijk de vakkennis die jij etaleert. Ze voelen zich niet gehoord of erkend en gaan dus maar online hun mening spuien. Jouw content is zo’n geval slechts een aanleiding en niet de reden voor hun kritiek.

Een belangrijk verschil tussen beide groepen is dat waardevolle critici vaak niet de openbaarheid zoeken met hun kritiek. Die benaderen je persoonlijk met een mailtje dan wel telefoontje of spreken je na een presentatie aan. De tweede groep doet alles online en gaat vaak ook nog schuil achter een alias. Het zijn bijna altijd lafaards en ze hebben bijna altijd meerdere mensen, bedrijven en organisaties op de korrel.

Omgaan met kritiek. Quote Theodore Roosevelt

Omgaan met kritiek

De angst voor kritiek weerhoudt veel ondernemers en bedrijven om bepaalde content te delen. Dat is zonde, want door altijd op veilig te spelen creëer je alleen nog maar veilige en middle-of-the-road content. En die doet niets voor je marketingdoelen.

Probeer daarom je eigen censuur te verminderen en bedenk een strategie waarmee je kritiek de baas kunt blijven. Bijvoorbeeld met de volgende acties:

1. Kijk waar de kritiek vandaan komt.

Met welke bedoeling wordt de kritiek gegeven? Wordt de wereld hier beter van? Zo ja, haal er uit wat voor jou van waarde is. Zo nee, negeer. Er zijn nu eenmaal sneue types in de wereld die niets beters te doen hebben. Ze zijn voor jou niet relevant.

2. Hanteer de 24-uurs regel.

Zuigers en haters zijn ongeduldig en gedijen bij je weerwoord. Reageer de eerste 24 uur niet. Vind je het na 24 uur toch de moeite om te reageren, doe het dan. Maar meestal is je eerste emotie al weggeëbd en zie je de kritiek voor wat die is: zonder waarde.

3. Zorg voor een praatpaal.

Soms weet iemand precies je kwetsbare plek te raken. Dat is geen verdienste van die ander en maakt diens kritiek ook niet waardevoller. De kritiek vindt een voedingsbodem bij jou omdat je zelf bepaalde onzekerheden en angsten hebt. Herken en erken die onzekerheden. Drukt iemand op jouw pijnlijke knop, dan lucht het al op om er met iemand die je goed kent over te praten, op het werk of privé. Zorg dat je iemand achter de hand hebt die je weer helpt om objectief te zijn.

 4. Verdiep je in de mens achter de kritiek.

Als de kritiekgever niet anoniem is, kun je vaak achtergrondinformatie vinden over die persoon. Dan begrijp je vaak ook uit welke angst, woede of frustratie de kritiek voortkomt. Die heeft weinig met jouw verhaal of content van doen, maar alles met die persoon. Zo verminder je de emotionele impact van kritiek

5. Wees de kritiek een stap voor.

Ken je eigen zwakke plekken. Weet je dat je soms wat slordig bent met spelling? Dat je snel een mening geeft zonder alle feiten te kennen? Laat je blog, tweet of artikel eerst door een ander lezen of kies een ander medium waar spelling minder relevant is. Check bij meningen eerst je cijfers nog een keer.

Met bovenstaande stappen voorkom je dat je jezelf ervan weerhoudt om bijzonder goede content te maken. Kritiek zal er altijd zijn en is een teken dat je iets bijzonders gemaakt hebt. Als je meer wilt bereiken met contentmarketing kun je je beter afvragen hoe je ‘de onverschilligen’ zou kunnen raken dan hoe je critici stil kunt krijgen. Dat laatste lukt je niet en het eerste zet veel meer zoden aan de dijk. Onderscheidende content maken is in dat geval een goede strategie.

Tot slot:

‘If you’re going to show up and be seen, there is only one guarantee. And that is you will get your ass kicked.’

Deze quote komt uit onderstaande video waarin Brené Brown op humoristische wijze waardevolle tips geeft over omgaan met kritiek. Brené Brown is gerenommeerd onderzoeker op het gebied van kwetsbaarheid.

Weinig tijd? Ga dan direct naar 4:10 in de video en bekijk de volgende 5 minuten. Daarin deelt Brené Brown drie waardevolle inzichten, waaronder bovenstaande quote.

Vind je het zelf lastig om echt effectieve content te maken?

Dan staan onze redacteuren voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in tal van onderwerpen. Van duurzaamheid tot wijn en horeca. Van B2B dienstverlening tot reizen. Van zorg tot verzekeringen. We maken graag een voorstel op maat, passend bij je budget en uiteraard kritiekbestendig!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer over dit onderwerp